Inwoners verblijven in de overdekte ruimte van een café in het dorp Vakıflı.

Turkse burgers van Armeense afkomst die in een dorp in de provincie Hatay wonen, hebben de autoriteiten verzocht de naar hen gestuurde hulp door te sturenn naar meer behoeftige regio’s, nadat zij zelf genoeg hadden ontvangen, aldus een bericht van vrijdag.

Hoewel er gelukkig geen levens verloren gingen als gevolg van de bevingen van vorige week, zag het dorp Vakıflı in het district Samandağ, met 130 inwoners, ongeveer 30 inwoners uit angst vluchten naar Istanbul na de naschokken.

Berc Kartun, het dorpshoofd van Vakıflı, vertelde aan Anadolu Agency (AA) dat de inwoners grote angst ervoeren na de bevingen van 6 februari en ervoor terugschrokken hun huizen binnen te gaan vanwege de naschokken.

Dankzij een passagiersbus, georganiseerd door het in Istanbul gevestigde Armeense patriarchaat, hebben ongeveer 45 mensen – 30 plaatselijke bewoners en 15 anderen uit het nabijgelegen Iskenderun – het gebied verlaten.

Hulp sinds eerste dag

Kartun zei dat de hulp sinds de eerste dag na de bevingen het dorp is binnengestroomd en bedankte iedereen die zo gul heeft gegeven. “Eerlijk gezegd had ik niet zoveel verwacht. Goed werk, we hebben veel weldoeners in Turkije.”

Ook prees hij ambtenaren voor hun inspanningen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen: “Ze vragen of we nog iets nodig hebben. Dus we zijn heel goed, we hebben niets (meer) nodig.

“Ze belden ons overal vandaan, van gemeenten, van de Turkse Rode Halve Maan om te helpen,” voegde hij eraan toe. Kartun zei dat ze deze hulp afwezen met de woorden: “Geef (het) aan degenen die het nodig hebben, we hebben genoeg.”

“Het heeft geen zin om te hamsteren, het is beter als het terechtkomt bij degenen die het nodig hebben. We hebben nu genoeg voorraden voor ongeveer een maand,” voegde hij eraan toe.

Kartun zei dat hij hoopt dat urkijes meest zuidelijke Hatay, ook bekend als de “stad der beschavingen”, waar mensen van alle nationaliteiten in broederschap leven, zo snel mogelijk in zijn oude glorie zal terugkeren.

Kartun legde uit dat de plaatselijke bevolking verblijft in de overdekte ruimte van een café in het dorp: “We hebben al onze vrienden daar verzameld. Ze eten en drinken niet thuis. We hebben hier onze eigen keuken opgezet, we koken zelf ontbijt, lunch en diner met de benodigdheden van de donaties.”

Ohannes Keskin, een andere inwoner, sprak ook zijn dank uit aan de weldoeners van het dorp en noemde de hulp aan Vakıflı “ongelooflijk”.

Bron: Sabah