De ervaren seismoloog prof. Naci Görür, die al jaren voor de aardbevingen in het zuidoosten van Turkije had gewaarschuwd, heeft gezegd dat snelle bouwwerkzaamheden in de door de aardbeving getroffen provincies worden afgeraden.

De waarschuwing kwam na de opmerkingen van president Erdoğan, die zei dat de wederopbouw van de verwoeste provincies zo snel mogelijk zal beginnen.

Prof. Naci Görür, een bekend professor in de geologie, heeft gewaarschuwd voor de gevaren van snelle bouw na het verwijderen van het puin in de door de aardbeving getroffen provincies.

De opmerkingen van Görür kwamen na de aankondiging van president Recep Tayyip Erdoğan, die zei dat de wederopbouw van de verwoeste provincies zo snel mogelijk zal beginnen.

“We zullen met de bouw beginnen na de puinruiming”, zei president Erdoğan op 14 februari na afloop van de kabinetsvergadering. Erdoğan zei dat ze begin maart zullen beginnen met de bouw van 30.000 huizen.

“Binnen een paar maanden zullen we de bouw van alle huizen weg van de breuklijnen bouwen en ze aan de rechtmatige eigenaars leveren,” voegde hij eraan toe.

Dergelijke stap

In reactie op Erdoğan heeft prof. Naci Görür gewaarschuwd voor een dergelijke stap.

“Natuurlijk begrijp ik deze aanpak vanuit humanitair oogpunt, maar mijn nederige advies is dat deze nederzettingsgebieden niet moeten worden geselecteerd en dat de bouw niet mag beginnen zonder dat in deze hele regio een studie naar microzonering wordt uitgevoerd. Ik hoop dat ik deze keer mijn stem kan laten horen aan de autoriteiten,” zei Görür in een tweet.

De zuidelijke regio van Turkije werd op 6 februari getroffen door twee krachtige aardbevingen, de ene met een kracht van 7,7 en de andere met een kracht van 7,6.

Duizenden gebouwen in tien provincies zijn volledig gesloopt of beschadigd door de bevingen en duizenden mensen moesten in tentenkampen of op straat leven.

Bron: Turkse media