Een burgemeester in de verwoeste provincie Hatay zegt dat zijn stad is ontsnapt aan de verwoesting die elders te zien was, mede dankzij de handhaving van bouwvoorschriften.

Sinds de aardbevingen van vorige week is een boos debat losgebarsten over de slechte huisvestingsnormen in Turkije.

Te midden van de verontwaardiging wijzen critici op de stad Erzin als voorbeeld van hoe goed uitgevoerde bouwwetten doden kunnen voorkomen.

Erzin ligt in het noorden van Hatay, dat het grootste verlies aan levens heeft geleden van de nu 11 getroffen provincies, ongeveer 110 kilometer van het epicentrum van de beving van 7,8 magnitude die in de vroege uren van 6 februari toesloeg.

Toch is in het 42.000 inwoners tellende district geen enkel gebouw ingestort en zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen.

Strikte handhaving

Volgens bouwkundigen en aardbevingswetenschappers is de ontsnapping van de stad ten minste gedeeltelijk te danken aan de strikte handhaving van de bouwvoorschriften, hoewel ook de ligging en de geologie een rol hebben gespeeld.

Burgemeester Okkes Elmasoglu, die in 2019 werd verkozen, zegt dat hij het beleid van zijn voorgangers heeft gevolgd door niet toe te staan dat aannemers de kantjes eraf lopen.

“Van mijn kant heb ik een zeer zuiver geweten [omdat] we op geen enkele manier illegale bouw hebben toegestaan,” zei hij.

“Ik heb in deze kwestie geen enkel compromis gesloten, maar er waren er die dat wel deden.

Elmasoglu zei dat er een “totale mentaliteitsverandering” nodig is in Turkije zodat mensen “niet langer concessies verwachten van de staat over illegale bouwwerken.”

Het land heeft een aantal bouwamnesties gezien – de laatste vlak voor verkiezingen in 2018 – waarbij de eigenaren van gevaarlijke structuren een boete konden betalen om te voorkomen dat ze hun gebouwen aan de normen moesten aanpassen.

In de stad ontbreken ook de hoogbouwflats die in andere gebieden tot catastrofale verliezen leidden. De hoogste gebouwen hebben zes verdiepingen, maar de meeste zijn niet hoger dan vier, aldus Elmasoglu.

Geologie 

De burgemeester, die de Republikeinse Volkspartij (CHP) van de oppositie vertegenwoordigt maar in zijn functie werd voorgegaan door een lid van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), erkende dat de geologie van Erzin ook een rol heeft gespeeld bij de bescherming van de stad.

De stad ligt onderaan de westelijke hellingen van het Amanosgebergte, die haar scheiden van de dichtstbijzijnde breuklijn op 40 kilometer afstand. De stad is ook gebouwd op grond waar het vaste gesteente dicht bij de oppervlakte ligt.

Geoloog

Geoloog Naci Gorur zei dat Turkije moet streven naar wederopbouw op soortgelijke locaties als Erzin.

“De geologische structuur, de tektonische positie en de geologische kenmerken van deze regio bieden speciale bescherming tegen aardbevingen,” zei hij.

Bron: Turkse media