Een Turkse rechtbank heeft een verbod uitgesproken op de verkoop van een Koranvertaling van de liberale islamitische theoloog İhsan Eliaçık.

Het besluit kwam na een verzoek van het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet).

Een Turkse rechtbank heeft de verkoop verboden van het boek “Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir” van de liberale islamitische theoloog İhsan Eliaçık. De eerder uitgegeven exemplaren van het boek zullen volgens het besluit ook worden ingevorderd.

“Meal” betekent de vertaling van de Koran, het heilige boek van de Islam, in andere talen dan het Arabisch. Een “tefsir” daarentegen betekent de uitleg en interpretatie van de Koran om context of commentaar te geven voor een duidelijk begrip door de lezer.

Als reden voor het verbod werd opgegeven dat het boek “elementen bevat die verwerpelijk zijn ten aanzien van de fundamentele kwaliteiten van de Islam”.

Koran

Het besluit kwam na een aanvraag ingediend door het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) die aanvoerde dat het boek in strijd was met zijn in 2019 gedateerde verordening over de “Koran vertalingen.”

Eliaçık reageerde op het besluit van de rechtbank op zijn sociale media-account en zei dat het willekeurig was. In zijn post zei Eliaçık dat de Diyanet al begonnen is met het verzamelen en vernietigen van het boek.

“Deze (Diyanet’s) verordening, gepubliceerd in 2019, is duidelijk in strijd met artikel 26 van de grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting en verspreiding van gedachten regelt,” schreef hij.

Eliaçık vervolgde als volgt: “Naar mijn mening schendt de vertaling van de Diyanet (van de Koran), en zelfs de Diyanet zelf, de fundamentele kwaliteiten van de islam. Dit besluit laat zien dat de eenmansheerschappij verandert in een religieuze dictatuur.”

Volgens de Diyanet verordening in kwestie bepaalt de instelling zichzelf als enige autoriteit om vertalingen en uitleg voorbereid door andere theologen te controleren.

Als Diyanet het werk “ongewenst” vindt, wendt het zich tot de rechtbank om het uit de circulatie te laten nemen.

Bron: Gazete Duvar