Eerder deze week kwam er kritiek op de instelling (Diyanet) toen deze zei dat er geen belemmering was voor pleeggezinnen om te trouwen met de geadopteerde kinderen van aardbevingsslachtoffers.

Het hoogste religieuze orgaan van Turkije (Diyanet) heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen de journalist Fatih Altaylı omdat hij “ernstige beledigingen tegen de instelling en haar personeel” op haar sociale media-account heeft gedeeld.

In de strafklacht die bij de hoofdofficier van justitie in Ankara is ingediend, verklaart de instelling:

“Het is noodzakelijk geworden voor ons voorzitterschap om een strafrechtelijke klacht in te dienen over de verdachte die heeft geprobeerd onze burgers en aardbevingsslachtoffers tegen ons voorzitterschap te provoceren door ons voorzitterschap en zijn medewerkers te beledigen met denigrerende uitingen op zijn Twitterpagina.”

In de voorgaande week opende Diyanet een speciale sectie op zijn fatwa website over aardbevingen en beantwoordde de vraag “Kunnen kinderen van slachtoffers van aardbevingen worden geadopteerd?”.

De fatwa stelde dat het niet juist is dat pleeggezinnen geadopteerde kinderen behandelen als hun eigen kinderen en dat “er geen belemmering is voor een huwelijk tussen de adoptant en het geadopteerde kind.”

Kritiek

De fetwa leidde tot kritiek op sociale media en veel publieke figuren reageerden tegen de reactie van de Diyanet.

Ook journalist Fatih Altaylı reageerde op zijn Twitter-account op de fatwa van de Diyanet met de woorden:

“We begrijpen dat jullie echt perverten zijn, maar wat doen jullie in een instelling als de Diyanet? Perverselingen. Ga in de porno-industrie. Vervuil de instelling die door (stichter van de moderne Turkse Republiek) Atatürk is opgericht om mensen goede religieuze kennis bij te brengen niet met jullie perverse verbeelding.”

Bron: T24