Nee-meeting in Frankfurt (13/03/17)

De campagnevoering in Europa voor het recente constitutionele referendum in Turkije werd gekenmerkt door controverse. Aangezien Turkse ministers – die voorstander van de voorgestelde veranderingen waren – verhinderd werden om toespraken te geven.

Volgens bewijs verzameld door correspondenten van Anadolu Agency over heel Europa, werden er minstens 25 evenementen van de “JA”-campagne geweerd in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en België.

“Nee”-campagnes geen probleem

Dezelfde landen lieten wel bijeenkomsten toe van de “NEE”-campagne, waarvan sommige werden georganiseerd door aanhangers van de PKK, een verbannen terroristische organisatie in de EU.

Minister voor Familiezaken, Fatma Betul Sayan Kaya, werd in Rotterdam verhinderd om het Turkse consulaat van de stad binnen te gaan en werd geëscorteerd naar de Duitse grens door de Nederlandse politie.

Politieaanvallen

Het incident veroorzaakte protest bij Turks-Nederlandse aanhangers die slachtoffer werden van politieaanvallen met honden en knuppels.

Dagen later liet de Nederlandse overheid echter wel een “NEE”-bijeenkomst doorgaan waar Tugba Hezer Ozturk aanwezig was, een HDP-wetgever die gezocht wordt in Turkije. Een maand eerder, hield Metin Feyzioglu, voorzitter van de Turkse Orde van Advocaten, een bijeenkomst in een hotel in Rotterdam om de “NEE”-stem te steunen.

Links: Keklik Yucel | Rechts: Metin Feyzioglu

Hij werd vergezeld door Keklik Yucel, een wetgever voor de Partij van de Arbeid, de kleinste partij in de toenmalige Nederlandse regering.

Duitsland

In Duitsland, waar de grootste Turkse gemeenschap woont, hebben lokale overheden verschillende “JA”-bijeenkomsten geweerd wegens veiligheidsredenen maar wel “NEE”-bijeenkomsten toegestaan.

Begin maart werd het geplande bezoek van de Minister van Justitie, Bekir Bozdag, bij leden van de Turkse gemeenschap in de stad Gaggenau in het zuiden afgezegd nadat de lokale overheid de toestemming introk op zeer korte termijn.

Zaal ongeschikt

De gemeenteraad van Gaggenau beweerde dat de locatie niet de gepaste voorzieningen had en dat er niet voldoende parking was.

Op 14 maart legde Saarland een algemeen verbod op Turkse politieke bijeenkomsten op. Vervolgens kwam er een verbod op politieke activiteiten door een topambtenaar van de AK-partij in Nedersaksen.

Veiligheidsredenen

Foto: GVA

In België werden twee MHP-bijeenkomsten in Antwerpen afgezegd door de burgemeester wegens veiligheidsredenen. Maar op 20 maart werd er echter een “NEE”-bijeenkomst gehouden tijdens de lentevieringen van Newroz.

Oostenrijk

Voormalig minister van Energie, Taner Yildiz, werd geweerd van een boeklezing op 10 maart in de Oostenrijkste staat Vorarlberg nadat het gemeentebestuur zei dat het bezorgd was over politieke toespraken.

Oostenrijk heeft ook drie bijeenkomsten afgelast die gepland waren door wetgever van de AK-partij, Muhammet Mufit Aydin, in Linz, Herzogenburg en Wiener Neustadt wegens veiligheidsredenen.

Gezocht in Turkije

Desondanks, mochten aanhangers van het “NEE”-kamp vrij campagne voeren in Oostenrijk. Ondervoorzitter van de CHP, Levent Gok, bracht een bezoek van twee dagen aan Wenen als onderdeel van zijn campagne, en ontmoette parlementaire ambtenaren, zakenmannen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Faysal Sariyildiz, wetgever voor de HDP, die gezocht wordt in Turkije, hield een toespraak in de regio Ternitz in februari.

Anadolu Agency