Israël heeft de toegang voor 90 Turkse toeristen geweigerd omdat ze geen visums zouden hebben. Dat zei een Turks reisagentschap op zondag 29 juli.

Mustafa Bickioglu, woordvoerder van het Turkse reisbedrijf Sila Tour, vertelde aan Anadolu Agency dat de Israëlische politie de Turkse burgers niet toeliet nadat ze waren aangekomen op de Ben Gurion luchthaven van Tel Aviv. De toeristen wilden Jeruzalem bezoeken.

Volgens hem had het reisagentschap wel degelijk een collectief visum voor de groep gekregen.

 “Israël geeft geen afzonderlijke visums voor elke passagier voor reisagentschappen die toeristen naar Jeruzalem brengen,” legde hij uit.

 “Het document afgeleverd door het consulaat is een geldig visum voor alle passagiers.”

 “We kregen een visumbrief in het Hebreeuws voor de Jeruzalem-reis van onze passagiers maar onze 90 passagiers mochten Israël niet binnen omdat ze geen visums zouden hebben.”

Hij zei dat 15 passagiers teruggestuurd werden naar Istanbul terwijl 33 andere passagiers nog het land uitgezet gingen worden. De andere passagiers zullen – afhankelijk van de vliegtuigcapaciteit – de volgende dag gedeporteerd worden.

Een van de toeristen, Sumeyra Sevgulu Haciibrahimoglu een 23-jarige masterstudent, vertelde aan Anadolu Agency dat Israëlische functionarissen hen als voortvluchtigen behandelden.

 “Na een ondervraging van sommige vrienden in de ondervragingskamer werden we in groepen naar verschillende kamers gebracht,” zei ze.

 “Sommige families wilden samen in dezelfde kamer zijn maar de Israëlische politie weigerde dit verzoek,” zei ze.

Haciibrahimoglu zei dat ze naar Israël ging om de Al-Aksa Moskee in Jeruzalem te bezoeken.

 “Deze groep van jonge mensen had enkel de droom om Jeruzalem te zien,” zei ze.

De Turkse ambassade in Tel Aviv is in contact met de passagiers en volgt de kwestie op de voet.

AA