De grootste marmeren stad ter wereld, gelegen in de westelijke provincie Mugla, blijft lokale en internationale toeristen aantrekken met haar 3.000 jaar oude historische overblijfselen.

Stratonikeia, de thuisbasis van vele historische beschavingen, werd beïnvloed door Hellenistische, Romeinse en Anatolische periodes. De historische stad bleef ook van groot belang onder Ottomaanse en Republikeinse heerschappij.

In 2015 werd Stratonikeia uitgeroepen tot de “stad van de gladiatoren”. Momenteel staat ze ook op de tijdelijke Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gezien er bij opgravingen meer en meer wordt ontdekt, verwacht men dat de stad in de toekomst op de permanente Werelderfgoedlijst zal komen te staan.

Professor Bilal Sogut, hoofd van de opgravingen in Stratonikeia, sprak met Anadolu Agency en zei dat hij in 2008 de wetenschappelijke opgravingen en restauratiewerkzaamheden had overgenomen.

De allereerste opgraving begonnen in 1977 onder leiding van professor Yusuf Boysal.

Levend voorbeeld voor een archeologische stad

Sogut zei dat Stratonikeia een van de belangrijke steden was de regio. “Stratonikeia is een levend voorbeeld van een archeologische stad. Er is geen ander voorbeeld. Er is geen andere stad bewaard gebleven zoals deze,” haalde hij aan.

Sogut voegde toe dat er artefacten worden gevonden met Griekse, Latijnse of Ottomaanse inscripties, iets wat de culturele rijkdom van de oude stad weerspiegelt. “De oude stad Stratonikeia is een speciaal gebied waar gladiatoren werden opgevoed en waar ooit grote liefde heeft bestaan”, aldus de professor.

Anadolu

A.O.