Omdat het aantal besmettingen met COVID-19 in Turkije de laatste week weer stijgt, besliste de provincie Istanboel op 17 juni om het dragen van een mondmasker op openbare plaatsen te verplichten.

Wie tegengehouden wordt zonder masker, mag zich aan een boete van 900 lira (zo’n 118 Euro) verwachten.

Istanboel is de Turkse provincie met de meeste inwoners. Op 19 juni legde de provinciale gezondheidsdienst de boete voor overtredingen vast op 900 lira.

Eerder konden districtsgouverneurs de boetes in hun district zelf bepalen, met een maximum van 3.150 lira. Nu is er dus een zelfde boete in alle districten.

Niet alleen in Istanboel, maar ook in andere provincies zoals Ankara, trok de politie al de straat op om erop toe te zien dat burgers hun masker dragen. In totaal is een mondmasker nu in 48 van de 81 Turkse provincies verplicht.

Volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca waren er in de maand tot 14 juni gemiddeld 653 bijkomende besmettingen met COVID-19 per dag. Van 14 tot 17 juni bedroeg het gemiddelde aantal bijkomende besmettingen zo’n 700 per dag.

De minister liet wel weten dat deze stijging in de lijn van de verwachtingen ligt. Koca wijst het publiek erop dat het erg belangrijk blijft om de coronamaatregelen op te volgen, zelfs als die versoepeld worden. Het dragen van mondmaskers en het houden van sociale afstand blijft belangrijk. Alleen zo kan de epidemie onder controle gehouden worden.

Professor İsmail Balık, verbonden aan het departement Besmettelijke Ziekten aan de universiteit van Ankara, merkt op dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n 1,5% van de Turken immuniteit tegen het virus heeft opgebouwd. Zij hebben het dus opgelopen, maar zijn ervan genezen.

“Er zijn op dit moment 250.000 Turken die het virus nog kunnen verspreiden, terwijl de meeste van ons niet immuun zijn”, legt hij uit aan de krant Hürriyet.

K.L.

(Bron: Hürriyet)