Amerikaans acteur staat achter Turks vluchtelingenbeleid

De Amerikaanse acteur Matt Dillon was aanwezig op het Internationale Filmfestival rond Migratie. Daar prees hij de Turkse toewijding en de inspanningen voor vluchtelingen en migranten.

“Turkije is het meest behulpzaam tegenover vluchtelingen, vooral als ze uit Syrië komen. Het land doet schitterend werk”, stelde hij tijdens een interview.

Dillon is vooral bekend uit films als “Rumble Fish,” “Wild Things” en “Factotum”.

Hij was in 2015 ook de eerste hollywood-ster die de vluchtelingen kampen in de deelstaat Rakhine van Myanmar bezocht, waar moslims van de Rohingya-minderheid wonen.

“Ik heb daar de omstandigheden uit de eerste hand gezien. Er was daar veel pijn en ellende”, aldus Dillon.

Hij wil ook nog op bezoek in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, een kamp in Bangladesh waar zo’n 600.000 mensen wonen.

De acteur moest tot nader order het bezoek uitstellen vanwege de coronacrisis. Hij is ook lid van de raad van bestuur van de Internationale Vluchtelingenorganisatie. Volgens hem zouden vluchtelingen indien mogelijk wel willen betalen voor de hulp die ze krijgen.

Met dit filmfestival willen de organisatoren aantonen dat het migratievraagstuk in invloed heeft gehad op de geschiedenis van elk land ter wereld. Ze willen ook aandacht vragen voor het huidige probleem.

Het festival wordt georganiseerd door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, met steun van het ministerie van Cultuur en Toerisme. De slotceremonie wordt gehouden op 21 juni.

K.L.

(Bron: Hürriyet)