Foto: de grensovergang bij Aktaş, 9 oktober 2020.

In de provincie Ardahan ligt Aktaş, waar een grensovergang naar Georgië ligt. In de provincie liggen ook enkele dorpen waar etnische Armeniërs wonen.

Omdat zij herhaaldelijk Turkse vrachtwagens richting Georgië bekladden en Truckers bedreigen, werd de grensovergang op 8 oktober gesloten.

De Armeniërs reageren hiermee op het conflict in Nagorno-Karabach, waarin Turkije Azerbeidzjan openlijk steunt.

Twee Turks-Georgische grensovergangen

Aktaş is 1 van de 3 grensovergangen naar Georgië. Daarom wordt het vrachtvervoer nu langs de 2 andere grensovergangen omgeleid, waardoor het daar drukker wordt, vooral aan de overgang bij Sarp, waar files tot 15 kilometer lang kunnen ontstaan.

Trucker Recep Kılıçarslan probeert ook via Sarp naar Georgië te gaan. “Ik wacht hier al 2 dagen, en heb geen idee wanneer ik de grens over kan”, vertelt hij aan Demirören Agency.

Collega Selim Ekşi legt uit dat hij van vrienden over de Armeense bedreigingen hoorde, waarna hij zelf besloot via Sarp te rijden.

Dat truckers klagen over de lange files, bewijst dat het goed gaat met de Turkse handel.

“Als ik een file van vrachtwagens zie, voel ik me gelukkig. Dan weet ik dat onze werkzekerheid in de exportsector blijft bestaan. Ook tijdens de coronacrisis liep de handel gewoon door”, zegt Osman Akyürek, voorzitter van de kamers van Koophandel in het district Hopa.

“Dagelijks komen er gemiddeld 650 vrachtwagens via Sarp het land in, en gaan er zo’n 550 vrachtwagens buiten. Dat is meer dan voor de crisis, want toen waren dat er 400 tot 450 per dag. Tegenover vorig jaar is de handel met Georgië met 30% gestegen.

K.L.

(Bron: Sabah)