Nikol Pashinyan

Nikol Pashinyan, de Armeense premier, heeft gisteren bekendgemaakt dat hij bereid is concessies te doen om het conflict in Nagorno-Karabach te beëindigen, op voorwaarde dat Azerbeidzjan dat ook is.

“Conflicten moeten worden opgelost op basis van wederzijdse toegevingen. Nagorno-Karabach, een gebied dat officieel bij Azerbeidzjan hoort, en Armenië zijn klaar om dezelfde toegevingen te doen als die welke Azerbeidzjan zal willen doen”, zo zei de Armeense premier.

De Armeense premier Nikol Pasjinjan zei gisteren ook dat hij “ervan overtuigd” was dat de Russen hem te hulp zou komen, als Armenië rechtstreeks zou worden aangevallen. Maar dat is niet het geval, aangezien de regio Nagorno-Karabach officieel toebehoort aan Azerbeidzjan.

“Ik ben ervan overtuigd dat, als de situatie het vereist, Rusland zijn verplichtingen zal nakomen” in het kader van een militaire alliantie tussen de twee landen, bevestigde de Armeense premier.

De Verenigde Naties, NAVO, Verenigde Staten, Canada en Rusland hebben Armenië en Azerbeidzjan aangemaand tot een staakt-het-vuren. Recent heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov met zijn Iraanse collega Zarif gebeld. Rusland heeft Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen te gaan onderhandelen over een wapenstilstand.

Maar de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Rusland liet aan het Russische persbureau Tass weten dat een terugkeer naar de onderhandelingstafel zinloos is, omdat de Armenen het internationale recht zou schenden.

De Turkse minister tijdens een persconferentie in Azerbeidzjan

Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft sceptisch gereageerd op de oproep tot een staakt-het-vuren. Tijdens een bezoek aan de Azerbeidzjaanse president Alijev in de hoofdstad Bakoe zei hij dat eerdere wapenstilstanden zijn mislukt omdat Armenië “de bezetting van Azerbeidzjaans territorium” niet heeft beëindigd.

De Turkse minister riep de internationale gemeenschap op Azerbeidzjan te steunen. De Armeense premier zegt ervan overtuigd te zijn dat Rusland Armenië zal steunen als zijn land rechtstreeks wordt aangevallen. Het Kremlin onderhoudt met zowel Armenië als Azerbeidzjan goede betrekkingen.

Bron: TT