Een close-up van de Kerk van de Heilige Apostelen, Hatay, Zuid-Turkije, 10 jan. 2022. (AA)

Een mozaïek gemaakt door een bevrijde slaaf om God te danken voor zijn emancipatie werd opgegraven tijdens de opgraving van de 6de-eeuwse Kerk van de Heilige Apostelen in het zuiden van de provincie Hatay.

De Kerk van de Heilige Apostelen werd gevonden in een sinaasappelboomgaard in de wijk Arpaçiftlik door Mehmet Keleş in 2007.

Nadat Keleş tijdens het planten van sinaasappelbomen in het bosje historische artefacten had ontdekt, werden in het gebied archeologische opgravingen gestart.

Door de vondst van mozaïeken, dierfiguren, stenen graven en botresten stelden teams van deskundigen vast dat het gebied een kerk was en dat de naam ervan de Kerk van de Heilige Apostelen was.

Terwijl de opgravingen in de historische kerk worden voortgezet, hebben archeologen onlangs een gebied met een mozaïek gevonden.

Het mozaïek met een pauwenfiguur bevat ook een inscriptie waarin een slaaf God dankte na te zijn bevrijd.

In een gesprek met Anadolu Agency (AA) zei Ayşe Ersoy, directeur van het Archeologisch Museum van Hatay, dat Hatay zich onderscheidt door zijn geschiedenis, natuur en cultuur en dat het district Arsuz sinds de eerste eeuw na Christus een belangrijke plaats in de geschiedenis inneemt als havenstad.

Een close-up van de inscriptie van het mozaïek, de Kerk van de Heilige Apostelen, Hatay, Zuid-Turkije, 10 jan. 2022. (AA)

Ersoy merkte op dat de Kerk van de Heilige Apostelen en haar mozaïeken van groot belang zijn omdat zij de periode tussen de 6e en de 12e eeuw in de stad blootleggen:

“Tijdens de opgravingen in de kerk dit jaar werd nog een mozaïekplek ontdekt. Dit mozaïek, gemaakt door een slaaf, toont pauwen en voorstellingen van de hemel.”

Bron: Sabah