Voormalig plaatsvervangend stafchef van Erdoğan Yusuf Yerkel, bekend van het schoppen van een demonstrant na de ramp met de Soma-mijn in 2014, is aangesteld als commercieel attaché bij het Turkse consulaat in Frankfurt.

Na de ramp met de Soma-mijn in 2014, waarbij 301 mensen omkwamen, schopte toenmalig plaatsvervangend stafchef van president Recep Tayyip Erdoğan, Yusuf Yerkel, een mijnwerker die protesteerde tegen de ramp.

Nu is bekend geworden dat Yerkel is benoemd op een lucratieve post in het Turkse consulaat in Frankfurt.

In 2014 kwamen 301 mijnwerkers om bij een explosie in de Eynez-kolenmijn in de Egeïsche provincie Manisa. Nauwe banden tussen mijndirecteuren en de door de AKP geleide regering leidden naar verluidt tot een gebrek aan toezicht op de omstandigheden in de mijn, wat door velen in de stad werd gezien als de oorzaak van de ramp.

Toen Erdoğan de stad Soma bezocht na de ramp in 2014, kreeg hij kritiek omdat hij de sterfgevallen afdeed als een deel van het werk. Tijdens dezelfde reis werd Yerkel betrapt op het schoppen van een man op het werk.

De families van de slachtoffers van het ongeluk zeggen dat ze weinig steun van de regering hebben gekregen.

Yerkel, van zijn kant, verliet Soma toen hij een demonstrant aanviel. Erdal Kocabıyık, een mijnwerker, schopte tegen een van de voertuigen van het AKP-konvooi en werd op de grond getackeld.

Zoals te zien is op videobeelden die ter plaatse zijn gemaakt, houden veiligheidsagenten Kocabıyık tegen de grond en schopt Yerkel hem herhaaldelijk. De video ging na het incident viral op de sociale media en riep op tot zijn ontslag.

Hoewel Yerkel niet langer de plaatsvervanger van Erdoğan is, heeft hij nu een luxe positie in Duitsland gekregen.

Volgens het dagblad Sözcü zal Yerkel, die geen economische opleiding heeft genoten, van Ankara maandelijks 6.000 euro (ongeveer 93.000 lira) ontvangen als handelsattaché in Duitsland. Ook de sociale zekerheid wordt door Turkije betaald.

Hij krijgt ook een “grijs paspoort”, dat hem een diplomatieke status en immuniteit verleent, en alle reiskosten van hem en zijn gezin van en naar Duitsland worden door Turkije betaald.

Alle ziektekosten voor Yerkel en zijn gezin – “noodgeval of niet” – zullen eveneens naar Duitsland worden overgemaakt en door de Turkse sociale zekerheid worden betaald.

Zijn kinderen zullen ook de mogelijkheid hebben om naar een particuliere school of een school voor vreemde talen te gaan, die door de Turkse regering worden betaald.

Yerkels huis zal door de Turkse staat worden betaald, en hij zal ook een gloednieuwe Mercedes krijgen zolang hij in Duitsland werkt.

Aan het eind van zijn verblijf in Duitsland mag hij de auto en andere vervoermiddelen (d.w.z. meer gezinsvoertuigen) mee terug nemen naar Turkije.

Ten slotte zal zijn pensioen veel hoger zijn dan dat van de meeste overheidsambtenaren, omdat de regering aan zijn pensioenfonds zal bijdragen op basis van een hoog salaris in euro.

Na de berichtgeving van Sözcü hebben veel politici van de oppositie op het nieuws gereageerd.

De belangrijkste plaatsvervanger en woordvoerder van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Faik Öztrak, veroordeelde het presidentieel paleis voor het “smeren van de wielen” van hun bondgenoten terwijl het land in armoede wordt gedompeld, terwijl CHP-afgevaardigde Veli Ağbaba erop wees dat dit gewoon de zoveelste van vele ongekwalificeerde diplomatieke posten over de hele wereld is.

Vele anderen maakten van de gelegenheid gebruik om het optreden van Yerkel in 2014 te veroordelen, waaronder CHP plaatsvervangend voorzitter Onursel Adıgüzel.

“Waar je ook wordt aangesteld, wat je vergoeding ook is, je zult altijd herinnerd worden door deze schandelijke foto, Yusuf!” schreef hij op sociale media.

Bron: Turkse media