De Verenigde Staten moeten leren dat ze geen resultaat zullen boeken met sancties, bedreigingen en druk. Dit waren de woorden van Mevlüt Çavuşoğlu, Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Hij herhaalde dat Ankara openstaat voor dialoog en diplomatie om een oplossing te vinden voor de huidige onenigheden.

“Het is voor ons onmogelijk om deze sancties en bedreigingen te accepteren. We verwachten dat de VS trouw blijft aan onze traditionele vriendschap en onze NAVO alliantie,” zei de minister vorige maandag tijdens een conferentie in Ankara.

De 50-jarige Amerikaanse predikant Brunson zit al sinds 2016 gevangen in Turkije op basis van terreur aanklachten. VS-president Trump probeert Turkije met economische en politieke sancties te dwingen om de dominee vrij te laten maar Ankara houdt het been gestrekt.

“De VS is in de war. Moeten we dit probleem oplossen met Turkije of laten we dit verder escaleren tot de verkiezingen van november?” zei de Turkse minister die verwees na de Amerikaanse congresverkiezingen.

Hij benadrukte dat de Verenigde Staten moeten leren dat ze geen resultaat zullen boeken met sancties, terwijl ze tegelijkertijd oproepen tot meer dialoog en diplomatie. “Turkije heeft genoeg gedaan om de banden te herstellen,” voegde hij als laatste toe.

Hurriyet

O.A.