Op 1 maart van dit jaar werden twee Griekse soldaten aangehouden door de Turkse autoriteiten in de noordwestelijke provincie Edirne. Ze werden beschuldigd van het illegaal oversteken van de grens en poging tot spionage. Dinsdagavond werden ze vrijgelaten onder voorwaarden.

Luitenant Aggelos Mitredotis werd opgepakt samen met een lagere officier, Dimitros Kouklatzis. Ze werden ontdekt door patrouillerende Turkse troepen nabij de grensovergang van Pazarkule, op vijf kilometer van Edirne.

De twee mannen worden verdacht van militaire spionage en het binnendringen van een verboden militaire zone. Ze herhaalden hun eerdere verklaring dat ze per vergissing op Turks grondgebied terechtkwamen.

Voetsporen in de sneeuw

Volgens de openbaar aanklager verklaarden de twee dat ze voetsporen volgden in de sneeuw en er met hun mobiele telefoons beelden van maakten die ze naar hun oversten moesten sturen. Op die manier zouden ze, zonder het te weten, de grens overgestoken zijn.

Een daad van rechtvaardigheid

Het was niet meteen duidelijk of de soldaten zouden kunnen terugkeren naar Griekenland.De Griekse premier Alexis Tsipras nam dit gebaar van de kant van Turkije dankbaar aan en noemde het “een daad van rechtvaardigheid”.

Hun vrijlating zal “bijdragen tot het versterken van de vriendschap, goede nabuurschap en stabiliteit in de regio,” zo zei hij in een verklaring.

Blijven samenwerken met Turkije

Jean-Claude Junker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft ook gezegd te zullen blijven samenwerken met Turkije.

De vrijlating komt er op een moment dat Turkije en zijn NAVO-bondgenoot de Verenigde Staten in een diepe crisis verwikkeld zijn. Die is ontstaan doordat de VS onrechtvaardige sancties hebben opgelegd aan Turkije, en wordt verscherpt door de uitspraken van president Donald Trump.

Sancties uitgevaardigd

Washington heeft namelijk sancties uitgevaardigd tegen de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, en van Justitie, Abdulhamit Gül, omdat Turkije blijft weigeren om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. Deze zit in Turkije in de cel op verdenking van terrorisme.

Sabah

S.V.R.