https://www.youtube.com/watch?v=r4PxMusbWSI

Volgens een officiële verklaring van het Witte Huis is Amerikaans president gefrustreerd omdat Turkije pastoor Andrew Brunson nog niet heeft vrijgelaten en dat ondanks hij de druk heeft opgevoerd op Ankara om de laatstgenoemde vrij te laten.

“De president is enorm gefrustreerd omwille van het feit dat pastoor Brunson nog niet is vrijgelaten”, dat zei Donald Trumps woordvoerster Sarah Sanders op een persconferentie.

Wie is pastoor Brunson?

Foto: Andrew Brunson

Brunsons zaak is uitgegroeid tot een splijtzwam in de relatie tussen Ankara en Washington. De Trump-administratie ziet hem als een politieke gijzelaar en eist zijn onmiddellijke vrijlating. Volgens Ankara onderhoudt Brunson “nauwe banden met de verboden terreurbeweging PKK” en “FETÖ”, de netwerk van Fethullah Gulen die verantwoordelijk wordt gesteld voor de mislukte couppoging in 2016. Washington legde onlangs sancties op tegen twee Turkse ministers vanwege Brunsons aanhoudende detentie.

Historische breuk

De crisis dreigt tot een historische breuk te leiden tussen de twee NAVO-landen. „Het is jammer dat jullie een dominee belangrijker vinden dan jullie strategische partner in de NAVO”, zei president Erdogan voorbije weekend.

Hurriyet, Bloomberg