Foto: Turkse minister Soylu

Balies en vrouwenrechtengroeperingen hebben minister van Binnenlandse Zaken Süleyman bekritiseerd voor het gebruik van seksistische taal in zijn laatste woordenwisseling met maffialeider Sedat Peker.

Zij hebben erop gewezen dat Soylu’s verwijzing naar Peker als een “hulpeloze en schaamteloze man die zich verschuilt achter het ondergoed van zijn vrouw” een misdaad en een vernedering is voor alle vrouwen.

Verschillende vrouwenrechtencentra en vrouwenorganisaties hebben minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op de vingers getikt wegens seksistische opmerkingen die hij maakte toen hij vragen beantwoordde over maffialeider Sedat Peker tijdens een interview met de staatsomroep TRT Haber.

Tijdens het interview ging Soylu in op een aantal beweringen van Peker, onder meer dat de politie bij een inval in hun huis in Istanbul in april een pistool had gericht op de vrouw van de maffialeider Özge Peker en de kinderen.

Peker had ook beweerd dat mannelijke politieagenten tijdens de inval in de onderbroekenlades van zijn vrouw hadden gesnuffeld en dat er geen vrouwelijke agenten bij waren.

Soylu weerlegde de beweringen en zei: “Er is niets gedaan met iemands vrouw. De Turkse politie weet heel goed wat ze doet. De hulpeloze en schaamteloze man die zich verschuilt achter het ondergoed van zijn vrouw [verwijzend naar Peker]. Er is hier sprake van een fictie.”

Soylu’s opmerkingen leverden de kritiek op van verschillende mensen omdat het “een mannelijk taalgebruik zou zijn dat vrouwen beledigt.”

Printscreen van boze Twitteraars

Volgens de voorzitter van het Ankara Bar Association’s Women Rights Center, Ceren Kalay Eren, vormen de opmerkingen van Soylu een misdaad voor het gebruik van vrouwenondergoed als middel om iemand te beledigen.

“Soylu’s opmerkingen vormen een misdrijf volgens artikel 216-2 van het Turkse Wetboek van Strafrecht,” zei Eren, verwijzend naar het artikel dat een gevangenisstraf van maximaal een jaar voorschrijft voor “het publiekelijk vernederen van een deel van het publiek op grond van sociale klasse, ras, religie, sekte, geslacht of regionale verschillen.”

“De persoon die Soylu hier beledigt is in feite niet zijn adressaat [Peker], maar vrouwen, die de helft van de bevolking van dit land uitmaken. Hij instrumentaliseert dus vrouwen om een man te beledigen,” zei ze.

Eren zei dat elke ambtenaar de principes van de gelijkheid van mannen en vrouwen moet naleven en dat als Turkije de Conventie van Istanbul correct had toegepast, een houding als die van Soylu hem zijn ontslag zou hebben opgeleverd.

“De uitspraak van Soylu is een grote politieke fout,” schrijft een Twitteraar. “Had je dit maar niet gezegd,” aldus een andere Twitteraar. “Ik heb nog nooit zo’n uitspraak in een film of roman tegengekomen.”

De vice-voorzitter van het centrum voor vrouwenrechten van de balie van Istanbul, Birsen Baş Topaloğlu, zei dat Turkse mannen elkaar beledigen door uitdrukkingen te gebruiken die in feite beledigend zijn voor vrouwen.

“Het feit dat dergelijke taal door politici wordt gebezigd, verhoogt het geweld tegen vrouwen. Hoewel Süleyman Soylu’s adressaat Sedat Peker is, verwijst hij naar een vrouw als een element van belediging,” zei ze.

Een van de advocaten van het Turkse Vrouwenplatform voor Gelijkheid (EŞİK), İdil Yalçıner Şimşek, wees er eveneens op dat de opmerkingen van Soylu “zeer beledigend” waren.

“Een dergelijk discours is in feite een product van hun eigen mentaliteit. Het is helaas een mannelijk taalgebruik dat vrouwen altijd als tweederangs beschouwt en vrouwen zelfs gebruikt om andere mannen te beledigen. Het is een taal waarvan we zowel in de politiek als in de samenleving vaak getuige zijn. En dit is een begrip dat zal toenemen met de terugtrekking uit het Verdrag van Istanbul,” aldus Şimşek.

Bron: Turkse media