WhatsApp heeft Turkije laten weten dat zijn omstreden nieuwe regels voor het delen van gegevens niet van kracht zullen worden in het land, aldus de Turkse mededingingswaakhond op 21 mei.

De mededingingsautoriteit zei door WhatsApp op de hoogte te zijn gebracht van het feit dat het een update van de messaging-app in Turkije niet zou uitvoeren, waardoor het bedrijf en eigenaar Facebook Inc bepaalde gebruikersgegevens zouden kunnen verzamelen.

In januari heeft WhatsApp zijn servicevoorwaarden geüpdatet, waardoor Facebook en zijn dochterondernemingen gebruikersgegevens zoals telefoonnummers en locaties kunnen verzamelen, wat in Turkije tot ophef leidde.

“WhatsApp heeft ons laten weten dat de update in kwestie waarbij gegevens worden gedeeld, niet zou worden opgelegd aan gebruikers in Turkije, ook niet aan degenen die de update hebben goedgekeurd”, aldus de autoriteit in een verklaring.

De stap van WhatsApp had velen doen migreren naar andere messaging apps zoals het Turkse BiP, een eenheid van Turkcell, Signal en Telegram. Velen kozen ervoor hun WhatsApp-accounts te sluiten.

De Turkse regering heeft nieuwe beperkingen en boetes opgelegd aan socialemediabedrijven sinds zij in juli een wet heeft aangenomen die naar eigen zeggen het lokale toezicht op de buitenlandse bedrijven versterkt.

Ophef onder gebruikers

In januari actualiseerde WhatsApp zijn servicevoorwaarden, waardoor Facebook en zijn dochterondernemingen gebruikersgegevens zoals telefoonnummers en locaties konden verzamelen, wat wereldwijd tot ophef leidde onder zijn twee miljard gebruikers.

De mededingingsraad had een onderzoek ingesteld naar Facebook en WhatsApp wegens een mogelijke schending van artikel 6 van de Turkse mededingingswetgeving, dat ondernemingen verbiedt “misbruik te maken van hun machtspositie”.

Uitsluiten

“Er kan worden gezegd dat WhatsApp Turkije uitsluit van zijn wereldwijde beleid voor het updaten”, aldus de RK, die suggereerde dat de messaging app er goed aan zou doen zijn gebruikers in de komende dagen te informeren over het besluit.

Lokale vertegenwoordiger

Topplatforms zoals Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, VKontakte (VK), YouTube, Dailymotion, TikTok, Spotify, Netflix en Amazon Prime hebben er allemaal mee ingestemd een juridische entiteit in het land op te zetten om als lokale vertegenwoordiger te fungeren.

Bron: Hürriyet