Foto: Een toeriste geniet van het zicht in Fethiye, Turkije

Lokale ondernemers klagen dat Russen en Oekraïners bronnen van ongeregistreerde diensten zijn geworden, waardoor ze in conflict komen met lokale bedrijven.

Volgens Turkse media zijn veel Russen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten, begonnen als ongeregistreerde taxichauffeurs of makelaars te werken in Antalya, de toeristische hotspot van Turkije.

Traditioneel vind je Russen op vakantie aan de Turkse Middellandse Zeekust, maar sinds de invasie van Moskou in Oekraïne en de daaropvolgende oorlog zijn minstens 60.000 Russen tijdelijk verhuisd naar de kustprovincie Antalya.

Meer dan 5,5 miljoen Russische toeristen bezochten de stad in de eerste zes maanden van 2023, een stijging van 23 procent op jaarbasis.

De grotere toestroom van Russische toeristen heeft ertoe geleid dat de Russen die tijdelijk in de stad zijn gaan wonen, nu diensten zijn gaan verlenen aan hun landgenoten.

Ritten naar vliegveld

Adlihan Dere, de voorzitter van de Antalya Unie van Kamers van Koophandel en Ambachten, zegt dat Russen ongeregistreerde taxi’s exploiteren voor ritten naar het vliegveld.

“We hebben een foto uit Alanya. Ze zijn nu bezig met taxibusiness en vastgoedhandel,” vertelde hij aan het lokale agentschap DHA.

“Ze hebben onderling WhatsApp-groepen en ze doen zelf de inkopen en verhuren vanuit deze groepen. Ze laten geen banen over aan Turkse burgers. De lokale voorzitter van de kamer van makelaars bestudeert de kwestie ook serieus met het belastingkantoor.”

Alanya is een badplaats in de provincie Antalya.

Anderen zeggen dat Oekraïners, die over het algemeen een meer low-profile aanwezigheid hebben in vergelijking met de Russen, ook betrokken zijn bij niet-geregistreerde bedrijven zoals salons en restaurants of catering.Ali Akkaya, voorzitter van de Kamer van Koophandel van Taxichauffeurs in de Russische hotspot Alanya, zei dat Russen en Oekraïners dit werk oppikten nadat hun aanvankelijke financiën waren uitgeput.

“Nadat de middelen uitgeput waren, gingen ze allemaal op zoek, van kapperswerk tot koken en verkopen, van taxichauffeur zonder vergunning met hun voertuigen met Russische of Oekraïense nummerplaten tot onroerend goed,” zei hij.

“Een van de sectoren die het eerst getroffen wordt door deze situatie is de transportsector.”

Akkaya voegt eraan toe dat je in sommige straten in Alanya QR-codes op lantaarnpalen en bushaltes kunt vinden die niet-geregistreerde taxidiensten adverteren.

Akkaya voegt eraan toe dat veel Russen en Oekraïners in auto’s rijden waarvan de in- en uitreisperiode in het land is verlopen, wat resulteert in inbeslagnames en boetes door de overheid.

Dere zegt dat Russen en Oekraïners huizen hebben gekocht in Antalya die ze verhuren aan hun eigen landgenoten, wat volgens lokale bedrijfseigenaren ten koste gaat van hun omzet.

Hij voegde er echter aan toe dat de toeristen die verblijven in huurappartementen ook veel goederen lokaal kopen en ook bijdragen aan het creëren van extra inkomsten voor lokale winkeliers.

Russische fotografen

Aytac Develi, een fotograaf voor toeristen in Alanya, zei dat zijn bedrijf het afgelopen jaar bloeide dankzij Russische en Oekraïense vrouwen, maar dat ze nu ook concurrentie hebben van niet-geregistreerde Russische fotografen.

Immigratie is in Turkije, waar bijna vier miljoen Syrische en Afghaanse vluchtelingen verblijven, een onderwerp dat steeds meer tot polarisatie leidt.

De regering lanceerde onlangs een uitzettingscampagne gericht op vluchtelingen en andere migranten die in grote steden als Istanbul en Ankara wonen.

Duizenden Russen hebben sinds vorig jaar huizen gekocht in Turkije in een poging het Turkse staatsburgerschap te verkrijgen, wat bijdraagt aan een inflatie van de vastgoedmarkten in plaatsen als Antalya.

Maar het brengt ook vreemde valuta binnen, die nodig zijn voor de slinkende internationale reserves van Ankara.

Bron: Turkse media