Şebnem Şirin

Een Turkse man genaamd Furkan Zıbıncı heeft op 27 oktober zijn 25-jarige vriendin Şebnem Şirin in haar huis in Denizli vermoord.

Later werd bekend dat Zıbıncı een strafblad had van zes aanklachten waaronder seksueel misbruik.

Een Turkse man genaamd Furkan Zıbıncı vermoordde op 27 oktober zijn 25-jarige vriendin Şebnem Şirin in haar huis in de westelijke provincie Denizli.

De twee kregen naar verluidt ruzie nadat Şirin tegen Zıbıncı had gezegd dat ze het uit wilde maken, waarna de man Şirin doodde door haar keel door te snijden. Zıbıncı vluchtte weg na de moord.

Het Turkse platform We Will Stop Femicides zei kort na de berichten over de moord dat Zıbıncı al was veroordeeld voor zes misdrijven, waaronder seksueel misbruik.

“Is er een actief onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen van seksueel misbruik? Şebnem had hier bij ons kunnen zijn als Wet 6284 en Verdrag van Istanbul waren gehandhaafd,” schreef het platform in een tweet op 28 oktober.

Beide stukken wetgeving dwingen de bescherming van vrouwen tegen huiselijk geweld af, hoewel de president Turkije eerder in 2021 uit het Verdrag van Istanbul heeft teruggetrokken, wat tot verontwaardiging van de feministische beweging leidde.

Het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen en vrouwenmoorden in Turkije is de laatste jaren sterk toegenomen.

In veel gevallen blijkt uit verslagen na de moorden dat vrouwen hulp zochten bij de autoriteiten, maar werden genegeerd.

Hoewel de daders vaak worden aangehouden, worden ze vrijgelaten of krijgen ze een lichte gevangenisstraf.

Net als bij eerdere vrouwenmoorden werd de naam Şirin op 27 oktober een trending topic op Twitter, waarbij duizenden mensen “Genoeg” zeiden en de autoriteiten opriepen om een oplossing te vinden voor de vrouwenmoorden.

Bron: Turkse media