Recep Tayyip Erdoğan

Westerse landen kampen met voedseltekorten terwijl Turkije floreert, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan donderdag bij de openingsceremonie van een park in Ankara.

“In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de schappen leeg. Voor ons gaat de overvloed en zegen door”, zei Erdoğan. “Maar de ondankbaren begrijpen het niet, wat je ze ook vertelt.”

De president verwees naar het nieuws van de in Groot-Brittannië gevestigde supermarktketens Sainsbury’s en Tesco die kartonnen borden en foto’s van levensmiddelen op lege winkelschappen plaatsen, een gevolg van problemen met de wereldwijde toeleveringsketen en post-Brexit-omstandigheden, aldus de Guardian.

Turkije is sterker geworden, en nu zijn de “obstakels die op zijn pad zijn geplaatst” groter geworden, zei Erdoğan.

“Maar wat ze vergeten is dit: Turkije is niet het oude Turkije waar ze omheen kunnen duwen, een pad voor kunnen uitstippelen, een vinger naar kunnen uitsteken, of politieke instabiliteit, een economische crisis, of een sociaal conflict kunnen veroorzaken.”

Problemen in het post-COVID-19 beheer van de toeleveringsketen hebben de kwetsbaarheid aan het licht gebracht van “degenen die zich voordoen als de meesters van de wereldorde”, vervolgde Erdoğan.

“Wij als nationale alliantie marcheren met veilige stappen naar morgen,” voegde de president eraan toe.

“Als land hebben we nog maar heel weinig tijd voordat we slagen in onze grootste aanval sinds de onafhankelijkheidsoorlog.”

“Ze kunnen Turkije niet tegenhouden,” zei Erdoğan, en vervolgde:

“Ze hebben terroristische organisaties aan het werk gezet, het is mislukt. Ze hebben geprobeerd onze natie tegen elkaar op te zetten, het is mislukt. Ze hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen, het is mislukt. Ze wilden onze economie de grond in boren, het mislukte opnieuw. Nu, in de aanloop naar 2023, spelen ze hun laatste kaart. Dit is de reden achter de lelijke stemmen tegen ons land, de holle geluiden die door bepaalde kringen in ons midden worden gemaakt.”

Het kost het land en de natie een prijs om de aanvallen af te slaan, zei hij. “We zijn bereid om elke prijs te betalen op dit heilige pad.”

“Nadat we de test van 2023 met succes hebben doorstaan, zullen we geen sterfelijke macht erkennen die Turkije zou kunnen stoppen,” zei Erdoğan.

De volgende verkiezingen in Turkije zijn gepland voor 2023, de honderdste verjaardag van de republiek.

Bron: Sabah