Een politieagent spreekt met een scooterrijder tijdens controles, in Istanbul, Turkije

Elektrische steps of de E-steps zijn een rage in Istanbul als manier om het drukke verkeer te omzeilen.

Maar hun bestuurders worden bekritiseerd voor het rijden in gebieden die zijn aangewezen voor voetgangers en het negeren van veiligheidsregels.

Ze haalden eerder deze week de krantenkoppen toen een vrouwelijke steprijder overleed toen ze tegen een auto botste in het Ümraniye-district.

Ilknur Akkaya reed tegen een plotseling openstaande deur van een auto en verloor de controle over haar e-step. Toen ze de grond raakte, reed een bus over haar heen.

De bestuurder van de auto werd gearresteerd op beschuldiging van het veroorzaken van de dood door nalatigheid en heeft beweerd dat hij de zijkant van de auto goed heeft gecontroleerd voordat hij de deur van zijn geparkeerde auto opende.

E-steps zijn op grote schaal beschikbaar in de stad van meer dan 15 miljoen mensen en hoewel sommige particulier eigendom zijn, geven de meeste rijders de voorkeur aan steps die via apps worden gehuurd.

Huursteps kunnen overal worden achtergelaten na gebruik, waardoor klachten ontstaan over ongepast geparkeerde steps die trottoirs blokkeren.

Maar de grootste klacht betreft mensen die op trottoirs rijden in een poging om aan het verkeer te ontsnappen. De politie heeft onlangs de controles opgevoerd tegen mensen die op voetgangerszones rijden.

Voor automobilisten zijn ze een “nachtmerrie”. “Ze verschijnen plotseling voor ons. We kunnen bijna niet voorkomen dat we ze raken,” vertelde Ömer Erçel, een chauffeur, woensdag aan Ihlas News Agency (IHA).

“Ze rijden gevaarlijk en snel en hun bewegingen zijn onvoorspelbaar. Ze negeren regels,” zei hij.

Het land voerde vorig jaar regelgeving in voor e-steps, waarbij het verboden werd voor mensen jonger dan 15 jaar om ze te besturen, samen met een verbod op het gebruik ervan in voetgangerspaden en het dragen van zware bagage op e-steps.

Ahmet Paksoy, een bestuurder in Istanbul, beweert dat mensen van alle leeftijden nog steeds op e-steps rijden en dat er soms twee mensen tegelijk op één step rijden. “Ze zijn niet alleen hinderlijk voor motorvoertuigen, maar ook voor voetgangers”, klaagt hij.

Op overtreding van de regels voor het gebruik van e-steps staan boetes tot 33 dollar (TL 314).

Yahya Murat Alnıaçık, die woensdag een boete kreeg voor het rijden op een trottoir in het district Beşiktaş, beweerde dat hij zich niet bewust was dat dit iets was dat een boete verdiende.

“Ik zou voorzichtiger zijn als ik het wist. Maar ik denk niet dat dit het grootste probleem van Istanbul is,” zei hij.

Bron: Sabah