Tülin Sarğın, die tijdens haar zwangerschap werd ingeënt tegen COVID-19, knuffelt haar pasgeboren zoon, in Antalya, Zuid-Turkije, 18 sept. 2021. (AA FOTO)

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca kondigde aan dat niet-gevaccineerde zwangere vrouwen “99% van de sterfgevallen” onder aanstaande moeders uitmaken.

Deskundigen zeggen dat aanstaande moeders meestal geneigd zijn de vaccinatie te vermijden op grond van de valse overtuiging dat die hun gezondheid of die van hun baby’s zou kunnen schaden.

Koca, die sprak na een vergadering van de wetenschappelijke adviesraad voor het coronavirus van zijn ministerie, zei dat de raad alle aanstaande moeders opriep zich te laten vaccineren.

Hij merkte op dat het aantal sterfgevallen onder zwangere vrouwen vorig jaar een stijging van 52% liet zien ten opzichte van 2019 en dat een vergelijkbare trend zich in 2021 voortzet.

“We hebben dit jaar 50% meer aanstaande moeders verloren in vergelijking met 2020 als gevolg van COVID-19. Ondanks onze oproepen om te vaccineren, zijn de inentingspercentages onder zwangere vrouwen helaas nog steeds laag,” betreurde hij.

Vaccinatie van kinderen

Het vaccinatieprogramma van het land is deze zomer in een stroomversnelling geraakt, maar door de aarzelende houding van het publiek kan Turkije geen massale immuniteit bereiken die nodig is om de pandemie een halt toe te roepen.

Vaccinatie staat momenteel open voor mensen van 15 jaar en ouder, terwijl kinderen van 12 jaar en ouder in aanmerking komen als ze een chronische ziekte hebben. Leden van de wetenschappelijke adviesraad voor het coronavirus zeggen dat zij binnenkort zullen bespreken of jongere kinderen in aanmerking komen voor de vaccinatie.

Professor Ateş Kara, een lid van de raad, vertelde de krant Hürriyet op donderdag dat ze de gegevens over het aantal besmette kinderen in Turkije en het aantal intensieve zorgen onder hen aan het bekijken waren.

“We zien meer infecties bij kinderen parallel met de stijgende vaccinatiegraad bij volwassenen,” merkte hij op.

Professor Mehmet Ceyhan, een deskundige op het gebied van infectieziekten bij kinderen, zegt dat vaccinatie van kinderen serieus moet worden overwogen.

Ceyhan vertelde Hürriyet dat het aantal gevallen onder kinderen toeneemt, hoewel dodelijke slachtoffers zeldzaam zijn.

“Kinderen laten vaccineren is belangrijk voor de massale immuniteit, omdat kinderen 20% van de bevolking uitmaken,” voegde hij eraan toe.

Bron: Sabah