President Erdoğan zal de eerste Turkse president zijn die voor het eerst in meer dan 60 jaar een bezoek brengt aan Griekenland. Zijn trip naar Athene volgende week zou de relaties met het buurland een boost moeten geven.  

In teken van een periode gekenmerkt door evoluerende bilaterale relaties, ontvangt Griekenland komende week de Turkse president Erdoğan.  Het tweedaagse bezoek op 7 en 8 december is tevens het eerste presidentieel bezoek aan Griekenland in meer dan 65 jaar. Hoewel beide landen heel wat gemeenschappelijk erfgoed hebben zoals hun keuken en hun volksdansen, heerste er toch voor lange tijd spanning tussen de twee naties die door de jaren heen nauwelijks is afgenomen. Het bezoek van Erdoğan kan hier verandering in brengen. Hakan Çavuşoğlu, de in Griekenland geboren vicepremier, zei dat de bilaterale relaties erop zullen vooruitgaan. “Ik denk dat dit bezoek significante resultaten zal opleveren,” zei hij vorige week. Hij verwees naar de Turkse functionarissen die Griekland recent bezochten en zei dat Erdoğan’s bezoek de vorige bijeenkomsten zal vervolledigen.

Griekse stad Thessaloniki

De vicepremier liet verder ook weten dat er in februari een samenwerkingsbijeenkomst is gepland. Deze zal plaats vinden in de Griekse stad Thessaloniki. Beide landen zullen samenkomen om drie gezamenlijk geplande projecten te bespreken. Het eerste project betreft de ingebruikname van veerboten voor het vervoer van passagiers en goederen van de westelijke provincie Izmir naar Thessaloniki. Het tweede project is een hogesnelheidslijn tussen Istanbul en Thessaloniki en het derde project is een brug die zich zal strekken over de grens tussen het Grieks dropje Kipoi en het Turks dorpje Ipsala.

Derde president van Turkije

Celal Bayar, de derde president van de Turkse republiek, was in 1952 de laatste Turkse president die Griekenland bezocht. Tijdens zijn ambtstermijn als premier bracht Erdoğan twee officiële bezoeken aan Griekenland (2004 en 2010). Onder de regering van Alexis Tsipras die in 2015 aan de macht kwam, bloeiden de relaties verder en ontwikkelde Erdoğan zelfs een persoonlijke relatie met de Griekse premier.

Ottomanen

Griekenland dat vroeger door de Ottomanen werd geregeerd, werd een invasieve kracht toen het Ottomaanse Rijk in Turkije instortte. In de Onafhankelijkheidsoorlog sloeg Mustafa Kemal Atatürk erin de binnenvallende Griekse troepen op afstand te houden.

Spanning in de relatie

Sindsdien heerste er spanning in de relatie tussen de twee landen. Verschillende kwesties zoals de staat Cyprus die verdeeld is door Grieks- en Turks-Cyprioten, soevereiniteitsrechten over de Egeïsche Zee en de status van de Ayasofya, blijven hevig besproken. Turkije heeft onlangs kritiek geuit op Griekenland omdat het land onderdak biedt aan 8 coupplegers die vorig jaar met een helikopter naar Griekenland zijn gevlucht na de mislukte couppoging die 249 levens kostte.

Noodhulp van Grieken

Hoe dan ook blijven de twee naties nauw met elkaar verbonden. Vooral sinds 1999 toen Griekenland noodhulp verleende aan Turkije na een verwoestende aardbeving die duizenden doden eiste in het noordwesten van het land. Beide landen zijn ook erg populaire toeristische bestemmingen van elkaar. Turkije is verder ook nog een belangrijke partner in de EU-deal die de illegale migratiestroom vanuit Syrië naar Griekenland moet stoppen.

Turkse premier Yildirim

De Turkse premier Binali Yildirim bracht in juni een eendagsbezoek aan Griekenland. Hij en Tsipras gaven aan dat ze alle problemen uit het verleden achter zich wilden laten en dat ze zich focussen op de toekomst. Yildirim liet ook weten dat de zaak omtrent de Turkse putschisten die sinds vorig jaar in Griekenland verblijven en niet zullen worden uitgeleverd, “geen invloed mag hebben op de relatie tussen de twee landen.”

Tsipras zei in een gezamenlijke persconferentie met Yildirim dat Erdoğan’s bezoek een Griekenland ook in zijn ogen een belangrijke stap is voor de bilaterale en regionale ontwikkelingen. Hij benadrukte dat Griekenland deze goede relatie graag verderzet. “Als buren moeten we stoppen met het uitbuiten van elkaars ellende en meer steun bieden aan elkaar. Ik hoop dat we dit kunnen voortzetten,” zei Tsipras in juni tegen de pers.

Sabah