Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dinsdag laat dat de Verenigde Staten voornemens zijn om ‘zware wapens en voertuigen’ terug te krijgen die zijn geleverd aan de gewapende vleugel van de Democratische Uniepartij (PYD), de Volksbeschermingseenheden (YPG), die de Syrische partner is van de wereldwijd als terroristische groep aangemerkte PKK.

In een schriftelijke verklaring beantwoordde het Pentagon vragen van enkele journalisten die eerder op maandag aan woordvoerder kolonel Rob Manning waren gesteld. Het Pentagon onderstreepte ook dat haar troepen ter plaatse nauwlettend het gebruik van de verstrekte Amerikaanse wapens volgden.

De verklaring herhaalde ook dat het de militaire steun aan de Syrische Democratische Krachten (SDF), die voornamelijk bestaat uit terroristen van de Syrische partner van de PKK, heeft beoordeeld, zonder verdere details te geven. Daar werd aan toegevoegd dat de strijd tegen de terreurgroep IS nog gaande is en dat de VS zal doorgaan met het verlenen van militaire hulp aan SDF.

Dezelfde dag

De VS stuurde op dezelfde dag vrachtwagens met wapens naar YPG-terroristen in het Syrische Deir el-Zour, slechts drie dagen nadat president Donald Trump had beloofd dat de grootmacht geen wapens meer aan de SDF zou leveren.

De PYD is de Syrische partner van de PKK, die door Turkije, de VS en de EU als een terroristische organisatie wordt gezien. De SDF is de overkoepelende organisatie van de YPG/PYD/PKK, voornamelijk bestaande uit terroristen.

De PKK maakt meestal gebruik van een woordenspel in de regio om te voorkomen dat ze terroristen worden genoemd in Syrië, Irak of waar ze dan ook opereren.

Turkse functionarissen hebben ontelbare keren herhaald dat de YPG/PYD niet anders is dan de PKK, die door de VS, de EU en vele andere landen als een terroristische groep wordt beschouwd. Hoewel de terroristen in Syrië van alles hebben gedaan wat bewijst dat ze hetzelfde zijn als de PKK en zelfs in Raqqa een poster van Abdullah Öcalan – de leider van de terroristische groepering – lieten zien, heeft de VS zich nog steeds niet van hen losgemaakt, ondanks dat Raqqa inmiddels bevrijd is van IS-terroristen.

Bron: Sabah