Het e-book platform Idefix heeft een lijst gepubliceerd met de meest belezen Turkse steden. De lijst is gebaseerd op de boekenverkoop van de laatste zes maanden. Ankara werd benoemd als de meest belezen stad.

Na de creatie van een “Turkse culturele leesmap” op basis van de verzamelde data, merkte Idefix dat de Turkse lezers vooral romans en kinderverhalen prefereren. Ankara viel op als de meest “boek liefhebbende” provincie in Turkije. In de lijst volgen daarna Istanbul, Eskişehir, Izmir, Tunceli en Muğla.

Ze gaven de lijst de titel “Wat leest Turkije?”. Daarvoor analyseerden ze zes maanden aan verkoopcijfers in verschillende Turkse provincies. Op basis van de ranking van meeste boeken verkocht in een stad, het totale aantal boeken verkocht, de grootte van de stadspopulatie en de totale populatie werd de lijst opgesteld.

Şanlıurfa minst belezen provincie

Volgens de lijst is de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa de minst belezen provincie. De zuidelijke en zuidoostelijke provincies Yozgat, Adıyaman, Osmaniye en Kahramanmaraş bevonden zich ook onderaan de ranking.

Stefan Zweig, Zülfü Livaneli en Yuval Noah Harari meest geliefde auteurs

De Oostenrijkse roman- en toneelschrijver Stefan Zweig is de meest gelezen auteur in Turkije. Turkse muzikant, schrijver en poëet Zülfü Livaneli stond op de tweede plaats. De derde plaats ging naar de Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari, auteur van de internationale bestsellers “Sapiens” en “Homo Deus”. De klassieke en geliefde schrijvers zoals Yaşar Kemal, George Orwell en Jules Verne staan ook bovenaan de lijst.

The meest populaire uitgeverijen waren İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları en Can Yayınları volgens de lijst.

Sabah