Foto: Gilles de Kerchove

Turkije en de Europese Unie hebben een vergadering gehouden over antiterrorisme op 28 november in Ankara. Ze willen een verdere samenwerking om gewelddadig extremisme, financiering van terrorisme en linken tussen georganiseerde misdaad en terrorisme tegen te gaan en te voorkomen. Daarnaast wouden ze ook samenwerking bestendigen in justitie en rechtshandhaving.

Turkse focus op PKK, DHKP-C en FETÖ

Ankara verwelkomde de antiterreurcoördinator van de EU, Gilles de Kerchove, voor de vergadering. Turkije focuste zich op de maatregelen tegen de vogelvrije Koerdische Arbeiderspartij (PKK), het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) en de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ).

Smokkel ISIL-militanten ook besproken

De voortdurende samenwerking om het illegale smokkelen te voorkomen van militanten van ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) en geheime informatie was ook een discussieonderwerp. Ankara beschouwt de activiteiten van de PKK in Europe als een groot en dringend probleem op de Turkse antiterreuragenda. De Turkse regering wil alle activiteiten en symbolen van de PKK laten verbannen worden in heel Europa.

De EU-afgevaardigde Gilles de Kerchove zat ook samen met Hakan Fidan, het hoofd van de Turkse geheime dienst MİT, en de presidentiele woordvoerder İbrahim Kalın.

Hurriyet