Een Turkse toerist heeft een boete gekregen voor het schenden van een controversiële wet die islamitische sluiers, waaronder de nikab en boerka, in de openbare ruimte verbiedt.

Volgens de politie van Jutland kreeg een 48-jarige Turkse burger een boete opgelegd van 1000 Deense kronen (119 dollar) in het politiegebouw van Arhus waar ze haar toeristenvisa wou verlengen.

Met de hulp van een tolk zei ze dat ze niet op de hoogte was van de nieuwe wet maar de boete zou betalen. Wegens haar hoedanigheid als toerist moest ze de boete volledig betalen op het moment dat ze die kreeg.

Nieuwe wetgeving

Volgens de nieuwe wetgeving is het dragen van een boerka, die het gezicht volledig bedekt, of het dragen van een nikab, die enkel de ogen toont, een misdrijf. Voor de eerste overtreding bedraagt de boete 1000 kronen, voor de tweede overtreding 2000 kronen en voor een derde overtreding 5000 kronen. Recidivisten kunnen boetes tot 10.000 kronen of een gevangenisstraf tot 6 maanden krijgen.

Een 28-jarige vrouw werd de eerste persoon in Denemarken die beboet werd sinds de wet van kracht is gegaan.

Sinds de invoering van het zogenaamde boerkaverbod is er in heel het land geprotesteerd. Het verbod wordt bekritiseerd als een aanval op de vrijheid van religie en uitdrukking.

De overheid zei dat de wet niet gericht is tegen enige religie en geen hoofddoeken, turbans of traditionele joodse hoofddeksels verbiedt.

De Deense wet laat wel toe dat mensen hun gezicht bedekken wanneer er een “herkenbaar doel” is zoals koud weer of het volgen van andere wettelijke verplichtingen zoals het dragen van een motorhelm. Personen die een andere persoon dwingen of bedreigen om kledingstukken te dragen die het gezicht bedekken, kunnen beboet worden of tot twee jaar celstraf krijgen.

Oostenrijk, Frankrijk en België hebben gelijkaardige wetten.

Sabah

T.A.