De hoogste beroepsrechter in Turkije heeft gezegd dat de Amerikaanse pastor Andrew Brunson alleen vrijgelaten kan worden door “onafhankelijke en onpartijdige” rechtbanken. Dat zei de voorzitter van het Hof van Cassatie Ismail Rustu Cirit tijdens de openingsceremonie van het nieuwe gerechtelijke jaar. Hij verwees naar Brunson zonder expliciet zijn naam te vernoemen.

“De enige en absolute macht die kan oordelen over de aanhouding van een buitenlandse burger in Izmir en over de beslissingen over zijn zaak, zijn de onafhankelijke en onpartijdige rechtbanken, die hun gerechtelijke bevoegdheden gebruiken in naam van de Turkse natie,” zei Cirit.

“Buitenlandse staten die beweren de waarden van de democratie, mensenrechten en rechtstaat te beschermen, dienen ook de soevereiniteit van de Turkse Republiek te respecteren, zoals beschermd door het internationale recht,” zei hij.

Brunson, die reeds meer dan twee decennia in Turkije leeft, wordt aangeklaagd voor het helpen van volgelingen van de in de VS wonende prediker Fethullah Gulen. Deze laatste wordt door de Turkse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de couppoging van 2016 die aan 250 mensen het leven kostte.

Hij wordt ook aangeklaagd voor het steunen van de illegale PKK die als een terreurorganisatie wordt gezien door Turkije en de VS.

De pastoor werd verplaatst uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst op 25 juli. Sindsdien werden al zijn beroepen tot vrijlating geweigerd. De volgende hoorzitting van Brunson zal plaatsvinden op 12 oktober.

Hurriyet

T.A.