De Turkse megaster Tarkan heeft een nieuw lied uitgebracht waarin hij de mensen oproept nog even vol te houden omdat de slechte dagen “voorbij zullen gaan” en er spoedig goede dagen zullen aanbreken.

Het liedje is door fans en oppositie omarmd als een protestlied tegen de regerende regering.

De Turkse popster Tarkan bracht op 17 februari een nieuw nummer uit getiteld “Geççek” (Het zal voorbijgaan). Het liedje ging snel viral op de sociale media en werd op 18 februari ’s middags al meer dan 4 miljoen keer bekeken op YouTube.

Fans van Tarkan en de oppositie omarmden het lied als een protestlied tegen de heersende regering in Turkije.

De tekst van het lied luidt: “Het zal voorbijgaan, natuurlijk, ook dit zal voorbijgaan. Zie, je zult vol hoop zijn. Oh, we zullen dan spelen en dansen. Die zonnige dagen zijn heel dichtbij geloof me. Het zal gaan zoals het kwam. Alles heeft een einde, deze beproeving zal ook eindigen. Oh, dan zullen we spelen en dansen. Die zonnige dagen zijn heel dichtbij, geloof me.”

Tarkan zei dat hij het nummer een jaar geleden schreef toen hij “depressieve tijden doormaakte door de pandemie en het zorgwekkende traject van de mensheid.” “Ik dacht dat dit lied ons misschien een beetje zou troosten, ons moreel en hoop zou geven,” zei de megaster.

Veel mensen wezen echter op het politieke karakter van het lied.

“Het meeste is weg; we zijn er bijna,” schreef de centrumrechtse oppositieleider van de İYİ (Goede) Partij Meral Akşener op Twitter, terwijl ze een regel van het lied deelde.

De beroemde komiek Şahan Gökbakar zei dat iedereen het lied op zijn eigen manier kan interpreteren, aangezien sommigen het hebben opgevat als betrekking hebbend op de pandemie of de huidige politieke sfeer.

“Dat lied is wat je begrijpt en wat je voelt. Stel de gevoelens en redenen van de artiest niet in vraag, focus op wat je voelt, geniet. Kunst is zo,” tweette hij.

Aan de andere kant hadden pro-regeringsfiguren zware kritiek op het lied en de invloed ervan.

“Teksten geschreven vanuit Pennsylvania hebben geen betekenis!” tweette de Ankara-vertegenwoordiger Hacı Yakışıklı van het islamistische dagblad Yeni Akit, verwijzend naar de in de VS gevestigde islamitische prediker Fethullah Gülen, van wiens beweging algemeen wordt aangenomen dat hij de mislukte couppoging van 15 juli 2016 heeft georkestreerd.

Verschillende mensen deelden vervolgens Yakışıklı’s oudere tweets uit 2013, waarin hij Gülen en zijn beweging steunt.

Een andere regeringsgezinde columnist Murat Özer zei in een live-uitzending van TV100 dat het lied van Tarkan was “besteld” door de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP).

Bron: Turkse media