De moord op Sıla Şentürk een 16-jarig meisje in de Noord-Turkse provincie Giresun door haar voormalige verloofde heeft woensdag de publieke opinie wakker geschud met de roep om strenge straffen voor de moordenaar.

Het incident heeft ook de kwestie van de zogenaamde “kindhuwelijken” in de schijnwerpers gezet.

Sıla Şentürk, geïdentificeerd met haar initialen, was thuis bij haar grootmoeder toen de 21-jarige Hüseyin Can Gökçek, aan wie zij tegen haar wil was beloofd, woensdag op haar deur klopte.

Na een ruzie met zijn slachtoffer, sneed de verdachte haar keel door en vluchtte weg. Hüseyin Can Gökçek werd later in de buurt van de luchthaven opgepakt toen hij op het punt stond uit Giresun te vliegen en in hechtenis genomen.

Media meldden dat Sıla Şentürk en Hüseyin Can Gökçek elkaar in 2019 online via sociale media hadden ontmoet en dat de twee waren weggelopen toen de familie van het meisje de affaire aanvankelijk afkeurde.

Hüseyin Can Gökçek werd vorig jaar kort vastgehouden voor seksueel misbruik van een minderjarige naar aanleiding van het incident, maar werd vrijgelaten toen de familie van S.Ş. hun klacht introk.

Hüseyin Can Gökçek en Sıla Şentürk kwamen weer bij elkaar nadat hij was vrijgelaten en de twee verloofden zich, ook al was Sıla Şentürk jonger dan de wettelijke huwelijksleeftijd van 18 jaar.

De familie van het meisje diende afgelopen december opnieuw een klacht in wegens de extreme jaloezie van Hüseyin Can Gökçek

Hüseyin Can Gökçek zou woedend zijn geworden door de nieuwe klacht en ruzie hebben gemaakt met S.Ş. alvorens haar dood te steken.

Gebruikers van sociale media, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en politici hebben het incident veroordeeld. Sommigen riepen de autoriteiten op om ook de familie van het meisje te straffen voor het zogenaamde geplande kindhuwelijk.

Gedwongen huwelijken blijven een schrijnende realiteit, vooral op het Turkse platteland, hoewel het percentage volgens de laatste gegevens in 2020 met 2,7% is gedaald.

Ook het aantal vrouwenmoorden is de laatste jaren gedaald, maar eist nog steeds tientallen levens per jaar, ondanks strenge gevangenisstraffen en meer beschermende maatregelen voor vrouwen die het slachtoffer zijn van misbruik en mishandeling door hun echtgenoten.

Na de dood van Sıla Şentürk stroomden de condoleances binnen, terwijl de autoriteiten beloofden dat ze de juridische procedure tegen de dader zouden volgen om ervoor te zorgen dat hij wordt gestraft.

“Sıla Şentürk was pas 16. Ze hebben een klein meisje vermoord en we voelen ons verdrietig. We zullen het proces volgen zodat het recht zegeviert en deze onmenselijke moordenaar wordt gestraft met een straf die hij verdient,” twitterde parlementsvoorzitter Mustafa Şentop op woensdag.

De woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK), Ömer Çelik, herhaalde de opmerkingen van Şentop in een bericht en zei: “Dit was een tijd van gemeenschappelijke rouw.”

‘Onderneem actie’

Veel sportclubs zoals Trabzonspor, Medipol Başakşehir, Fenerbahçe, Beşiktaş, en Galatasaray deelden hun condoleances.

“Het is duidelijk dat het Verdrag van Istanbul opnieuw moet worden ondertekend en dat er nieuwe maatregelen moeten worden genomen”, twitterde Özgür Özel, vicevoorzitter van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP).

“Albert Camus zei: ‘Als je een land wilt leren kennen, kijk dan naar hoe mensen in dat land sterven. Onderneem nu actie!” twitterde de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu.

Bron: Sabah