Het Turkse Anadolu Agency evalueert informatie over de dood van Fethullah Gülen in de Verenigde Staten, zei het hoofd van het bureau in Washington, Hakan Сopur, op woensdag. 

Eerder op de dag meldden Turkse media dat de in de VS gevestigde geestelijke Fethullah Gülen was vergiftigd op zijn landgoed in Pennsylvania. 

Gülen’s broederschap ontkende deze informatie en publiceerde een video van de prediker in gebed.

Turkse journalisten zeiden echter dat het een montage was van eerder vrijgegeven video’s. 

“We volgen nauwlettend wat er gebeurt. Bronnen bij de Amerikaanse politie en lokale media geven geen informatie over deze zaak. Dit betekent niet dat er niets is gebeurd op het landgoed. Waarschijnlijk is er wel iets gebeurd, en is dat niet aan de politie gemeld. 

De organisatie (van Gülen) zal het echter niet lang verborgen kunnen houden,” schreef Сopur op Twitter. 

De Turkse regering definieert de beweging van Fethullah Gülen als FETO, wat een acroniem is voor Fethullah Gülen Terrorist Organization, en heeft de geestelijke en zijn beweging ervan beschuldigd de belangrijkste aanstichter te zijn van de mislukte couppoging van 2016.

Sekteleider Fethullah Gülen en zijn volgelingen wijzen de beschuldiging van de hand. De VS weigert de terreurleider terug uit te leveren aan Turkije. 

Intussen heeft voornoemde organisatie niet formeel gereageerd over het voornoemde bericht dat door de Turkse media is verspreid. 

De politie van Pennsylvania heeft gezegd dat zij geen commentaar kon geven op dit bericht. 

Het Turkse oppositienieuwsportaal Oda TV had gemeld dat Fethullah Gülen in zijn huis in Pennsylvania was vergiftigd. 

Op 15 juli 2016 deed een groep soldaten en officieren van de Turkse strijdkrachten een poging tot een staatsgreep.

De belangrijkste confrontatie speelde zich af in Istanbul en Ankara, 250 mensen kwamen om, de putschisten niet meegerekend, en meer dan 2.000 raakten gewond.

Ankara beschuldigt de nu in de VS gevestigde islamitische prediker Fethullah Gülen en de met hem verbonden FETO-organisatie van het beramen van deze poging tot staatsgreep. 

Bron: Turkse media