Nicht van FETÖ-leider opgepakt aan de grens met Griekenland

Het Turkse ministerie van Defensie heeft donderdag bekendgemaakt dat grenstroepen Sümeyye Gülen, nicht van de leider van de Gülenistische Terreurgroep (FETÖ), Fetullah Gülen, aan de grens met Griekenland hebben opgepakt.

Sümeyye Gülen behoorde tot de 10 mensen die Griekenland probeerden binnen te sluipen. Het ministerie zei dat vier leden van de groep ook lid waren van de terreurgroep.

De gevangengenomen verdachten zijn een voormalige rechter en een leraar die banden hebben met FETÖ en anderen die banden hebben met de groep. Vijf anderen hadden banden met de terreurgroep PKK.

Sümeyye Gülen werd vrijgelaten uit een proces over haar banden met de terreurgroep, maar de rechtbank legde haar een rechterlijke controlemaatregel op.

Rechterlijke controle houdt in dat een persoon zich regelmatig moet melden op een nabijgelegen politiebureau en houdt soms een reisverbod of huisarrest in.

Terreurgroep

Sümeyye Gülen, de nicht van Fetullah Gülen.

Fetullah Gülen stamt uit een grote familie en een aantal van zijn neven en nichten zijn aangehouden en veroordeeld in zaken die verband houden met de terreurgroep.

De Turkse autoriteiten hebben het onderzoek naar de wandaden van FETÖ opgevoerd in de nasleep van de couppoging van 15 juli 2016 door militaire infiltranten van de terreurgroep, waarbij 251 mensen om het leven kwamen en bijna 2.200 anderen gewond raakten.

In de nasleep van de mislukte poging tot staatsgreep probeerden leden van de terreurgroep aan vervolging te ontkomen, door naar het buitenland te vluchten of zich te verbergen in de safe houses van de groep in heel Turkije.

Toch werden sinds 2016 tienduizenden mensen aangehouden of gearresteerd door de veiligheidsdiensten.

Griekenland is de favoriete toegangspoort geweest voor verdachten die gelinkt zijn aan de groep, hoewel de meesten de voorkeur geven aan landroutes in het noordwesten van Turkije.

Het Europese land trok meer FETÖ-vluchtelingen aan nadat het weigerde militairen die betrokken waren bij de couppoging van 2016 aan Turkije uit te leveren nadat ze een militaire helikopter hadden gekaapt en in Griekenland onderdak hadden gezocht.

Meer dan 8.000 FETÖ-leden zijn in de afgelopen vier jaar Griekenland binnengekomen, aldus de autoriteiten. Ankara heeft het land bekritiseerd omdat het zijn oproepen tot internationale samenwerking tegen de terreurgroep negeert.

Bron: Sabah