Raad van Europa

De Raad van Europa heeft Ankara te verstaan gegeven dat zij Osman Kavala direct moet vrijlaten. Anders dreigt er een strafprocedure tegen Turkije.

Osman Kavala, die in het buitenland veel aanzien geniet, zit al vier jaar vast. Hij wordt beschuldigd van pogingen de Turkse regering met geweld omver te werpen.

Kavala werd voor het eerst gearresteerd op grond van strafrechtelijke aanklachten in verband met de Gezi-protesten van 2013, een klein aantal demonstraties in Istanbul die later veranderden in landelijke protesten waarbij acht demonstranten en een politieagent om het leven kwamen.

De zakenman werd later door een rechtbank in Istanbul in voorlopige hechtenis genomen als onderdeel van een onderzoek naar de mislukte staatsgreep van 2016, waarbij aanklagers hem beschuldigden van spionage.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep woensdag op tot de “onmiddellijke vrijlating” van Kavala.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gaf het land drie jaar geleden al opdracht Kavala vrij te laten, maar tot nog toe houdt de Turkse regering voet bij stuk.

Het comité van ministers van de Raad van Europa heeft Ankara nu tot eind november de tijd gegeven om Kavala vrij te laten.

Als dat niet gebeurt, hangt het land een strafprocedure boven het hoofd.

Vorig jaar nog sprak een Turkse rechtbank Kavala (64) en acht andere critici van het bewind nog vrij van de beschuldiging dat zij achter de protesten rond het Gezi-park in 2013 zaten.

Slechts een paar uur na zijn vrijspraak werd Kavala opnieuw opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld omdat hij zou hebben meegedaan aan de mislukte staatsgreep tegen de regering in 2016.

Bron: Twitter