Auto's rijden op de rijksweg D-100 in Istanbul, Turkije

Turkije en Nederland hebben een van de beste wegen van heel Europa.

Dat blijkt uit cijfers van het World Economic Forum, in kaart gebracht door Landgeist.com.

Op een schaal van 1 tot 7 scoort Nederland een 6,4. Het gaat niet om hoe gevaarlijk de wegen zijn en of er veel of weinig files staan, maar puur om het wegdek zelf.

België scoort slechts een 4,4, een duidelijk verschil dus. Zwitserland staat op plek twee met een 6,3 en Portugal en Oostenrijk staan samen op de derde plek met een 6,0.

Voor de slechtste wegen van Europa moet je naar het voormalige Oostblok. In Moldavië tref je volgens het onderzoek de slechtste wegen aan, beoordeeld met een 2,6. Bosnië-Herzegovina volgt met een 2,8 en ook in Roemenië en Oekraïne (beiden een score van 3) is het slecht gesteld met de kwaliteit van de wegen.

Wil je iets dichter bij huis blijven en toch je schokdempers flink op de proef stellen, dan kun je het beste naar Tsjechië (3,9).

Opvallende scores zijn er onder meer voor Turkije (5) en Kroatië (5,6), landen die kort geleden economisch nog behoorlijk achterliepen op West-Europa en die toch betere wegen hebben dan menig West-Europees land.

Ook valt op dat Noorwegen met een 4,5 een relatief slechte score heeft, terwijl dat land bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch rijden juist als innovatief wordt gezien.

Bron: Nederlandse media