Foto: Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu

CHP-voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu zegt: “Als de Koerdische kwestie moet worden opgelost, kunnen we dat doen met een legitiem orgaan. Daarom vind ik dat de (HDP) Democratische Volkspartij in het parlement moet zitten.”

De voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu heeft over de Koerdische kwestie gesproken in het eerste deel van de documentaire “Kemal Kılıçdaroğlu ve İttifakları Belgeseli” van documentairemaker Günel Cantak.

Belangrijkste oppositieleider Kılıçdaroğlu heeft gezegd dat hij bij de verkiezingen in Turkije in 2015 de toetreding van de Democratische Volkspartij (HDP) tot het parlement heeft gesteund. Over de Koerdische kwestie heeft hij het volgende gezegd:

Er is een Koerdische kwestie die de politiek al 35-40 jaar niet heeft kunnen oplossen. We hebben een legitiem orgaan nodig om de Koerdische kwestie op te lossen. 

“Erdoğan heeft dit gedaan. De staat beperkte zich tot het aanpakken van İmralı (waar de vogelvrij verklaarde PKK’s gevangen leider Abdullah Öcalan wordt vastgehouden). Zo is İmralı geen legitieme instantie.

“Wie is het legitieme orgaan? We kunnen de HDP zien als een legitiem orgaan. Het had de steun van het volk. Het is naar het parlement gekomen; daarom zit het in het parlement en doet het zijn plicht.

Als deze kwestie moet worden opgelost, kunnen we dat doen met een legitiem orgaan, met de HDP. Daarom denk ik dat de HDP in het Parlement moet zijn.”

Bron: Turkse media