Voormalig minister van Financiën Berat Albayrak is gesignaleerd terwijl hij met zijn gezin een bezoek bracht aan Parijs, hetgeen door de burgers werd veroordeeld op een ogenblik dat de Turkse lira meer dan 11 dollar waard is voor 1 dollar.

Voormalig minister van Financiën Berat Albayrak, die ook de schoonzoon is van president Recep Tayyip Erdoğan, is met zijn gezin op vakantie in Parijs gezien.

Op foto’s die op sociale media werden gedeeld, was Albayrak te zien voor de Sacré-Coeur, een van de meest iconische monumenten in Parijs.

“Kijk eens wie mijn vriend die aan het rondzwerven was in Parijs tegenkwam! Berat Albayrak die had gezegd: “Krijgen jullie je salaris in dollars, hebben jullie iets met dollars?”, verplettert nu de euro’s in de Parijse straten.

En de burgers denken na over hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen”, schreef advocaat Enes Kabadayı op Twitter en deelde de betreffende foto’s.

Aangezien de foto’s circuleerden op dezelfde dag dat de Turkse lira naar een nieuw dieptepunt was gezonken ten opzichte van de Amerikaanse dollar, gewaardeerd op meer dan 11 voor 1 dollar, lokten ze hevige reacties uit op Twitter.

Op het satirische webwoordenboek Ekşi Sözlük werden verschillende commentaren geplaatst onder de titel “Berat Albayrak’s vakantie in Parijs”.

Het is nog niet bekend wanneer de foto’s zijn genomen.

Albayrak nam in november 2020 met een verklaring op zijn Instagram-account ontslag bij het ministerie van Financiën en Financiën, waarbij hij gezondheidsproblemen aanhaalde. Na zijn ontslag werd Albayrak nog maar een paar keer in de publieke arena gezien.

Hoewel Albayrak eerder werd gezien als de op één na machtigste publieke figuur na Erdoğan, verdween hij na zijn aftreden volledig uit de publieke arena.

In december begonnen Turkse Twitter-gebruikers te vragen naar zijn verblijfplaats, met zelfs de hashtag #BeratAlbayrakNerede (Waar is Albayrak) die trending werd. Er waren toen zelfs speculaties dat hij naar het buitenland was verhuisd.

Vóór zijn ontslag stond Albayrak vaak in het middelpunt van belangrijke politieke ontwikkelingen, waarbij velen suggereerden dat hij werd klaargestoomd om uiteindelijk Erdoğan te vervangen, ondanks het feit dat er geen melding werd gemaakt van dergelijke plannen.

Het aftreden van Albayrak kwam er te midden van een escalerende uitbarsting over de ineenstorting van de Turkse economie en de kelderende munt. Sindsdien heeft de voormalige minister geen publieke uitspraken meer gedaan.

De Turkse lira beleefde op 18 november een van de slechtste dagen in drie jaar nadat de centrale bank de waarschuwingen voor een totale ineenstorting van de munt en een torenhoge inflatie negeerde en de rente met 100 basispunten verlaagde.

Erdoğan huldigt het onorthodoxe standpunt dat lagere rentevoeten de enige manier zijn om de inflatie te beteugelen. Niet alleen heeft hij deze keer schijnbaar zijn zin gekregen, maar het hoofd van zijn centrale bank zinspeelde op een nieuwe verlaging volgende maand.

Economen waarschuwen dat Turkije nu een nog hogere inflatie riskeert – mogelijk 30% – en een volledige ineenstorting van de munt, tenzij de koers wordt gewijzigd en de rente wordt verhoogd.

Bron: Turkse media