AKP-afgevaardigde Cahit Özkan, in een poging de Turkse economie te verdedigen, vroeg: “Evalueert Japan zijn economie op basis van de waarde van de dollar?”

De regerende vice-voorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), Cahit Özkan, heeft geprobeerd de Turkse economie te verdedigen door te vragen of Japan zijn economie evalueert op basis van de waarde van de dollar.

In een toespraak tot verslaggevers in het parlement op 17 november, bagatelliseerde Özkan het recordverlies van de lira volledig en beweerde dat de economie onder de AKP is verbeterd.

“Evalueert Japan zijn economie op basis van de waarde van de dollar?

Zeggen ze: ‘Onze economie is slecht’ als ze evalueren?” vroeg Özkan, terwijl hij commentaar gaf op de oproep van de oppositie voor spoedige vervroegde verkiezingen op basis van de val van de lira.

“De oppositie gebruikt de lira als een excuus om op te roepen tot vervroegde verkiezingen,” zei hij.

Zijn opmerkingen komen op een moment dat de lira van onder de 9,9 lira vorige week in de buurt van de 11 per dollar is gekomen.

Volgens Özkan vertrouwt het Turkse volk president Recep Tayyip Erdoğan en de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) met de economie, hoewel opiniepeilingen van tal van bedrijven anders suggereren.

Hij herhaalde ook de onconventionele hypothese van president Erdoğan dat een verlaging van de rente zal leiden tot een lagere inflatie.

“We zullen onze strijd tegen de rentetarieven voortzetten. De groei van Turkije kan sommigen hinderen”, zei Özkan.

Bron: Hürriyet