Mensen staan voor een wisselkantoor in Istanbul, Turkije, 29 juli 2020

Turken die meer dan 100 dollar willen wisselen, moeten nu hun identiteitsbewijs laten zien, aldus het ministerie van Financiën.

Het ministerie legde de regel eerder op voor alle omwisselingen, maar veranderde de regel om bedragen van meer dan $100 te omvatten na ophef.

Turkse burgers moeten nu hun identiteitsbewijs tonen als ze vreemde valuta willen omwisselen voor bedragen van meer dan 100 dollar, zei het ministerie van Financiën op 18 november.

Het ministerie had eerder een regel uitgevaardigd die alle burgers verplichtte hun identiteitskaart te tonen bij het wisselen van vreemde valuta, maar op 18 november specificeerde het de regel op een manier die ook de bedragen boven de 100 dollar omvat, na ophef.

Volgens de op 12 oktober uitgevaardigde regels moeten wisselkantoren een register bijhouden van de transacties, de data en het bedrag.

De eis van het ministerie dat de wisselkantoren de Turkse identiteitskaart- of paspoortnummers van hun klanten moeten registreren, deed vrezen op een zwarte lijst van de regering te komen en stimuleerde de ongereguleerde handel. Turken namen hun toevlucht tot het wisselen van geld buiten de wisselkantoren, voornamelijk in juwelierszaken.

De maatregel van het ministerie komt er nu burgers buitenlandse valuta’s kopen in het licht van een verzwakkende munt en de torenhoge inflatie.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft de Turkse burgers herhaaldelijk opgeroepen dollars en euro’s te verkopen om de nationale munt te ondersteunen.

Bron: Hürriyet