Wegens een tekort aan suiker en olie zijn sommige markten in Turkije begonnen met het opleggen van quota voor hun verkoop.

De praktijk is erop gericht alle consumenten van de goederen te voorzien, aldus Galip Aykaç, hoofd van de vereniging van detailhandelaars in levensmiddelen.

Sommige markten in Turkije zijn begonnen met het opleggen van quota voor de verkoop van olie en suiker als gevolg van een tekort in hun aanvoer, meldde het dagblad Sözcü op 17 november.

De praktijk werd bevestigd door het hoofd van de vereniging van detailhandelaars in levensmiddelen, Galip Aykaç, die zei dat het de bedoeling is ervoor te zorgen dat alle consumenten de producten krijgen die ze nodig hebben.

Verwacht wordt dat het tekort in de bevoorrading de problemen van de consumenten, die worden veroorzaakt door de torenhoge inflatie, nog zal verergeren.

Volgens Sözcü hebben sommige markten de verkoop van zonnebloemolie beperkt tot één liter per klant, waardoor mensen vragen of ze niet meer kunnen kopen tijdens kortingen omdat de normale prijzen al te hoog zijn.

Goederen in voorraad 

De praktijk is te zien in de winkels van de Landbouwkredietcoöperaties van Turkije, die borden hebben geplaatst om de klanten erop te wijzen dat zij slechts één fles kunnen kopen. De coöperatie zegt dat de prijzen in haar winkels lager zijn dan gemiddeld, wat ertoe leidt dat de klanten de goederen in voorraad nemen.

Aykaç zei dat Turkije zo’n 45 procent van zijn behoefte aan zonnebloemolie importeert en dat de stijgende grondstofprijzen in de wereld de kosten doen stijgen.

“Aangezien de Turkse lira ook aan waarde verliest, willen de olie- en zonnebloemzaadproducenten in het land voorzichtig zijn met de leveringen omdat de prijzen blijven stijgen zonder dat er een stop in zicht komt,” zei hij.

Sommige klanten vertelden Sözcü dat de verkoop van suiker beperkt is tot twee dozen, wat veroorzaakt werd doordat de Turkse Suikerraffinaderijen de leveringen beperkten als gevolg van de prijsstijgingen van 40 procent door een aantal particuliere bedrijven.

De markten kunnen op hun beurt niet aan voldoende suiker komen.

Na de crisis heeft Turkish Sugar Refineries Corporation de prijzen ook met 25 procent verhoogd, maar de voorraden zijn nog steeds gering.

“Particuliere suikerfabrieken verkopen niet tegen dezelfde prijzen als Turkish Sugar Refineries Corporation. Dit veroorzaakt een gebrek aan voorraden,” zei Aykaç.

Bron: Hürriyet