Recep Tayyip Erdogan zweert te zullen blijven strijden voor lagere rentetarieven

Turkse oppositieleiders hebben opnieuw opgeroepen tot vervroegde verkiezingen tegen de achtergrond van de scherpe daling van de lira ten opzichte van de dollar en de stijgende prijzen.

Hun oproep kwam kort nadat Erdoğan had gezworen aan te dringen op lagere rentetarieven, in de aanloop naar een cruciale vergadering van de centrale bank over de vaststelling van de rentetarieven op 18 november.

“Ik kan niet op een lijn zitten met degenen die de rente verdedigen”, zei Erdogan in een toespraak in het parlement in Ankara.

“We zullen de rentelast voor de burgers wegnemen.”

De opvattingen van Erdogan dat de hoge rente juist zorgt voor een hogere inflatie is onorthodox. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

De voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, en de voorzitter van de İYİ (Goede) Partij, Meral Akşener, hebben opnieuw opgeroepen tot vervroegde verkiezingen tijdens hun ontmoeting in het hoofdkwartier van de İYİ Partij op 17 november.

In zijn bericht op sociale media, zei Kılıçadaroğlu dat de vergadering werd gehouden als reactie op de “urgentie in de agenda” van Turkije.

De ontmoeting vond plaats enkele uren nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn onconventionele hypothese herhaalde dat een verlaging van de rente zal leiden tot een lagere inflatie, in een beweging die de lira naar een nieuw laagterecord van 10,63 tegenover de dollar duwde.

Na hun ontmoeting spraken Kılıçdaroğlu en Akşener de pers toe en eisten zij dat Erdoğan vervroegde verkiezingen zou uitroepen tegen de achtergrond van de snel stijgende prijzen en de depreciërende lira.

Kılıçdaroğlu zei dat met elke dag dat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) aan de macht blijft, Turkije in een dieper wordende economische crisis wordt geduwd.

Kılıçdaroğlu bekritiseerde Erdoğan voor zijn voortdurende inmenging in het beleid van de Centrale Bank en zei dat de Centrale Bank afdwaalt van haar kerndoel: prijsstabiliteit verzekeren. “Normaal zou de Centrale Bank zich moeten bezighouden met de prijsstabiliteit, maar ze heeft haar taak opgegeven,” zei hij.

“Het [presidentiële] paleis is in goede doen. Ze zijn slechts toeschouwers van de depreciatie van de Turkse lira,” zei hij.

De CHP-leider zei dat de AKP het land of de economie niet langer kan beheren, aangezien elke dag meer en meer mensen in armoede terechtkomen.

“Verlaat de macht zo snel mogelijk met de verkiezingen. Laat een nieuwe regering komen, zodat dit land goed bestuurd kan worden. We hebben een ontmoeting gehad met de voorzitster van de [İYİ-partij] en haar collega’s. We hebben onze zorgen met betrekking tot de gang van zaken gedeeld,” zei Kılıçdaroğlu.

In opmerkingen die vergelijkbaar zijn met die van Kılıçdaroğlu, zei Akşener dat Turkije wordt geconfronteerd met een “groot probleem” als gevolg van het beleid van de AKP-regering.

“We zijn samengekomen, hebben onmiddellijke oplossingsvoorstellen naar voren gebracht en naar een oplossing gezocht. Ik ben het eens met de oproep van [Kılıçdaroğlu] om onmiddellijk verkiezingen te houden. De verkiezingen moeten op een onpartijdige manier worden gehouden. Het einde van de weg is gezien,” zei ze.

Na de opmerkingen van de twee leiders zei Bülent Turan, plaatsvervangend voorzitter van de AKP-parlementaire groep, dat de verkiezingen volgens plan in 2023 zullen worden gehouden.

“Turkije heeft geen agenda zoals de vervroegde verkiezingen. De verkiezingen zullen op tijd worden gehouden,” schreef Turan op Twitter, waarbij hij ook Kılıçdaroğlu en Akşener noemde.

De Turkse lira daalde op 17 november tot een laagterecord ten opzichte van de dollar toen Erdoğan zwoer aan te dringen op lagere rentetarieven, een dag voor een cruciale vergadering van de centrale bank over de vaststelling van de rentetarieven.

In zijn toespraak tot de leden van zijn regerende AKP in het parlement zei Erdoğan dat hij niet kan meegaan met degenen die de rentetarieven verdedigen.

“Rentetarieven zijn de oorzaak en inflatie is het gevolg. Onze vrienden die de rentetarieven verdedigen moeten niet beledigd zijn, maar ik kan niet meelopen met degenen die de rentetarieven verdedigen,” zei Erdoğan.

Na de vergadering van de parlementaire fractie beweerde Erdoğan dat de Turkse centrale bank onafhankelijk is. “Is de centrale bank niet onafhankelijk? Laat het onafhankelijk beslissen,” zei hij tegen verslaggevers.

Na een daling van bijna 3% op 16 november gleed de lira verder weg tot 10,51 dollar en 12 euro, waardoor het verlies in 2021 op 28% kwam – het slechtste van alle EM-landen.

Erdoğan heeft verschillende leiders en leden van de centrale bank vervangen in zijn streven om de rente te verlagen in de hoop dat dit de economische groei zal aanwakkeren.

Bron: Turkse media