De Nederlandse journalist Ingeborg Beugel, die woont en werkt in Griekenland, verlaat het land omdat ze zich bedreigd voelt.

Beugel zegt dat ze zich niet meer veilig voelt sinds de beelden op tv werden uitgezonden en werden verspreid via sociale media.

Ze heeft op straat een steen naar haar hoofd gekregen en is uitgemaakt voor ‘Turkenhoer’ en ‘Turkse spion’.

De Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, heeft het immigratiebeleid van zijn regering boos verdedigd in een verhitte woordenwisseling (zie video hieronder) met een journalist die hem beschuldigde van liegen over het vermeende weren van asielzoekers in de Egeïsche Zee.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Nederlandse collega, Mark Rutte, laat op dinsdag, werd Mitsotakis beschuldigd van “narcistisch misbruik” met zijn ontkenningen dat de Griekse autoriteiten asielzoekers de toegang weigeren aan de land- en zeegrenzen.

“Premier Mitsotakis, wanneer stopt u eindelijk met liegen? Liegen over pushbacks, liegen over wat er gebeurt met de vluchtelingen in Griekenland?” vroeg de Nederlandse verslaggever Ingeborg Beugel.

Mitsotakis reageerde duidelijk geïrriteerd: “Ik begrijp dat jullie in Nederland een cultuur hebben van directe vragen stellen aan politici, wat ik zeer respecteer. Wat ik niet zal accepteren is dat u in dit kantoor mij of het Griekse volk beledigt met beschuldigingen en uitdrukkingen die niet worden ondersteund door materiële feiten.”

Griekenland heeft, net als alle EU-lidstaten, het Vluchtelingenverdrag van 1951 ondertekend, waarin het recht van vluchtelingen wordt erkend om asiel aan te vragen als zij elders dreigen te worden vervolgd.

Maar Mitsotakis stelde dat het land lof verdient voor het redden van “honderden, zo niet duizenden” mensen op zee.

“In plaats van Griekenland de schuld te geven, zou u diegenen de schuld moeten geven die migratie systematisch hebben geïnstrumentaliseerd en mensen in [een] wanhopige situatie uit een veilig land hebben geduwd, want ik moet u eraan herinneren dat mensen in Turkije niet in gevaar zijn,” zei hij.

Tijdens de ongekend hevige migratiecrisis heeft Athene 50.000 asielzoekers het recht op bescherming verleend, zei hij.

Hij zei dat de Griekse patrouilles geen pushbacks uitvoerden, maar boten onderschepten zoals de Europese verordeningen toestonden.

Bron: Nederlandse media