Turkse mannen en vrouwen vormen de meerderheid in de gemengde huwelijken in Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek.

Destatis publiceerde gisteren een rapport waarin wordt gesteld dat het aantal huwelijken waarbij een van de partners niet de Duitse nationaliteit heeft sinds 1996 meer dan verdubbeld is. De data laten zien dat er in 2017 ongeveer 1,5 miljoen heteroseksuele koppels geregistreerd stonden, waarvan een partner de Duitse en de ander partner een vreemde nationaliteit heeft. Dat is ongeveer 7 procent van alle heteroseksuele koppels in Duitsland. Vrouwelijke partners van Duitse mannen kwamen vooral uit Turkije (14%), Polen en Rusland. De mannelijke partners van Duitse vrouwen waren ook meestal van Turkse origine (19%), gevolgd door de Italianen (12%) en de Oostenrijkers (7%).

Grote Turkse gemeenschap

In Duitsland woont een grote Turkse gemeenschap van zo’n 3 miljoen mensen. Velen daarvan zijn in Duitsland geboren en hebben de Duitse nationaliteit. Hun ouders en grootouders emigreerden naar Duitsland tijdens de jaren 1960.

Slachtoffer geworden 

De laatste jaren zijn verschillende Turken wel het slachtoffer geworden van racistische aanvallen. Er werden zelfs een aantal seriemoorden gepleegd door militanten van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), een Neonazipartij. Daarnaast waren er aanslagen van de terroristische groepering PKK en werd er sporadisch brand gesticht in Turkse moskeeën. Desondanks worden ze door Duitsland beschouwd als een ‘goed geïntegreerde etnische groep’.

Ook in Turkije trouwen Turkse vrouwen meestal met Duitse mannen als ze met een buitenlander trouwen, alhoewel de meeste van die Duitsers van Turkse origine zijn.

Sabah

S.V.R.