Het klooster van Sumela, ook gekend als de Maagd Maria, in de Turkse provincie Trabzon blijft bezoekers aantrekken ondanks de lopende restauratiewerken.

Gelegen in het district Maçka van Trabzon, is het klooster van Sumela een plek met een grote historische en culturele waarde en een belangrijke toeristische attractie. Het werd opgenomen op de tijdelijke werelderfgoedlijst van UNESCO in 2000.

Het klooster dat werd gebouwd op een 1200 meter hoge rots in het nationale park van Altindere, werd op 15 augustus 2010 weer in gebruik genomen. Dit gebeurde met toestemming en onder toezicht van het Ministerie van Cultuur en Toerisme. Het klooster werd heropend na een leegstand van 88 jaar.

Ali Ayvazoglu, het provinciale hoofd van het Ministerie, vertelde Anadolu Agency dat het klooster veel aandacht krijgt van buitenlandse en lokale toeristen hoewel het gesloten is voor bezoeken door de restauratiewerken.

“Het klooster is gesloten voor restauratiewerken sinds september 2015. Onze bezoekers kunnen Sumela bezichtigen ook al zijn er werken aan de gang,” zei Ayvazoglu.

Ayvazoglu zei dat 300.000 mensen het klooster bezocht hebben in de eerste acht maanden van het jaar.

Naar verwachting gaat Sumela meer dan 500.000 bezoekers ontvangen tegen het einde van het jaar.

Volgens de site van de UNESCO is Sumela een monnikencomplex, gebouwd op de steile kliffen en hellingen van de vallei Altindere. Het werd gebouwd in 385 n.C.

Anadolu Agency

T.A.