Een groep toegewijde kunstenaars in de Westelijke Turkse provincie Izmir, proberen een 700 jaar oude Ottomaanse drukkunst nieuw leven in te blazen door jongeren deze aan te leren.  

De Tokat prentkunst, ook gekend als calico printen, is een prentkunst waarbij patronen worden geprint op textielstoffen, meestal katoen of calico. De techniek is genoemd naar de plaats waar ze is uitgevonden, de Tokat provincie in het noorden van Turkije.

Jonge kunstenaars

Emel Ardahanlı probeert de kunst levend te houden door lessen te geven aan jonge kunstenaars en haar werken tentoon te stellen over heel het land. Ze deelt geregeld haar kennis op tentoonstellingen, kunstfestivals en symposia om zo de kunst te promoten en de druktechniek te onderwijzen.

Een twintigtal studenten die Ardahanlı heeft opgeleid zijn nu actief in workshops in Çeşme, een kuststad in de provincie Izmir.

“Dit betekent dat er nieuwe meesters zullen opgroeien en dat deze kunst niet zal uitsterven,” zei Ardahanlı.

Ardahanlı hecht veel belang aan het gebruik van traditionele methoden bij de productie van alle patronen, doeken, mallen en kleurstoffen.

De calico drukkunst is een oude kunst die zijn oorsprong vindt in India en Turkije. De felgekleurde stoffen werden tot eind 17e eeuw door Europese landen geïmporteerd, toen ook daar de productietechnieken werden nagebootst.

Sabah