De 404 jaar oude Mustafa Ağa-fontein in de wijk Beyoğlu in Istanbul is 10 jaar lang als balkon gebruikt door de bewoners van het gebouw erachter, zo heeft een onderzoeker onthuld.

Onderzoeker Hüseyin Kula heeft tijdens zijn studie naar Ottomaanse architectuur in de 17e eeuw vastgesteld dat de historische fontein als balkon is gebruikt door de bewoners van het gebouwtje achter de fontein.

Er was een deur gemaakt om vanuit het gebouw naar de fontein te gaan, en het dak was omgeven door ijzeren balustrades.

Nadat Kula het incident op sociale media had aangekondigd, heeft de gemeente Beyoğlu het hekwerk verwijderd en de fontein schoongemaakt.

De teams kondigden aan dat de fontein in zorg zal worden genomen en dienden ook een klacht in bij de regionale raad voor het behoud van cultureel erfgoed.

“Deze situatie verbaast degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Omdat we deze werken niet eens konden aanraken, maakte dit me erg verdrietig. Zo diep in de geschiedenis leven is een grote zegen voor ons allemaal, en we moeten onze historische monumenten beschermen,” zei Kula.

“Gelukkig heeft de gemeente de kwestie onmiddellijk aangepakt en de historische fontein uit deze gevangenschap gered,” voegde hij eraan toe.

Mustafa Ağa, een van de hoge ambtenaren van de Ottomaanse sultan Osman II, bouwde de fontein in 1618 in de wijk Hasköy, die in die tijd onder dorst leed.

De inwoners van de regio voorzagen jarenlang in hun waterbehoeften via de fontein, maar de fontein kwam met de toename van de verstedelijking vast te zitten tussen de gebouwen en na verloop van tijd werd er geen water meer geleverd.

Bron: Hürriyet