De Turkse zakenman Murat Ülker wordt vernoemd als potentiële koper van de Engelse voetbalclub Newcastle United. Hij zou daarmee Mike Ashley opvolgen al bezitter van de voetbalclub. Dat zeggen verschillende Engelse nieuwsmedia.

Ülker, de rijkste man van Turkije op dit moment, met een nettowaarde van 3,18 miljard euro volgens het financiële magazine Forbes, is een van de belangrijkste aandeelhouders van Yildiz Holding, een in Turkije gebaseerd voedselbedrijf dat meer dan 56,000 mensen tewerkstelt. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de productie van huishoudelijke merken als McVitie´s, Penguins en Jaffa Cakes.

249,4 miljoen euro

Volgens bepaalde bronnen zou Ülker bereid zijn een bedrag van 249,4 miljoen euro neer te leggen voor de Premier League ploeg.

Tom McLoughlin, representant van Ülker in Londen, liet weten dat de Ülker familie al eerder belangrijke en grote investeringen heeft gedaan in Engelse bedrijven.

McLoughlin: “We hebben een zeer goed begrip van de voetbalwereld en ons eerste doel zou zijn van Newcastle terug een top 6 ploeg in de V.K. te maken. Daarnaast willen we ook op Europees vlak een grotere rol gaan spelen met een hopelijk grote opvolging van de fans, niet alleen in Engeland zelf maar in de hele wereld.”

Het rapport bevestigde eveneens dat Ülker bereid is een budget vrij te geven van 68,4 miljoen euro aan manager Rafael Benitez voor het aankopen van nieuwe spelers.

Als Ülker slaagt in zijn opzet zal hij de eerste Turk ooit zijn die erin slaagt een topvoetbalclub in zijn bezit te krijgen.

Sportdirecteur en stichter Ashley, de bezitter van de club voor meer dan een decennium, zette zijn aandelen van de club officieel te koop op maandag met als hoop de verkoop te vervolledigen voor Kerstmis.

Andere geïnteresseerden

Naast Ülker zijn er echter nog andere spelers die de bewegingen van de club al voor maanden volgen. Waaronder ook de Britse multimiljonair en investeringsmanager en expert Amanda Staveley. Daarnaast is er ook nog sprake van enkele Chinese investeerders.

Ashley

Sinds Ashley de club kocht, in een 152,76 miljoen euro deal in 2007, kwam de club in een zeer turbulente periode terecht. De club degradeerde 2 maal en veranderde 9 maal van manager. Daarnaast waren er regelmatig problemen met herrieschoppers in het publiek tijdens de voetbalmatchen. Ashley overwoog al in 2008 de club te verkopen maar deed dat niet.

Ashley ving de bestaande schulden van de club op en deed er alles aan de financiële toekomst van de club veilig te stellen ondanks de heel moeilijke tijden.

Newcastle staan voorlopig 9de in de Engelse Premier League met 11 punten in 8 matchen. Het stadium van de club, met een capaciteit van 52,000 mensen aan St. James Park is bijna elke week volledig uitverkocht. De club kent vandaag weer een trouwe en stabiele fanbase.

Sabah