Overheidsfunctionarissen bevestigden maandag dat Duitsland de militaire opleiding van de Koerdische Peshmerga heeft opgeschort omwille van de groeiende spanningen in Kirkuk.

“De militaire opleidingsactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort,” vertelde een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie aan Anadolu Agency. Hij voegde eraan toe dat de bevoegde instanties de ontwikkelingen nauwlettend opvolgen in nauwe coördinatie met de bondgenoten in de anti-Daesh coalitie.

Duitsland verzorgt sinds 2015 militaire training aan de Koerdische Peshmerga troepen om de strijd tegen Daesh in de regio te ondersteunen.

Als onderdeel van de opleidingsmissie hebben de Duitse strijdkrachten ongeveer 150 soldaten in Irbil gestationeerd. Irbil is de hoofdstad van de Koerdische Regionale Overheid (KRG).

Onrechtmatig onafhankelijkheidsreferendum

Vorige maand bekritiseerde de Duitse regering de unilaterale poging van de KRG om een onrechtmatig onafhankelijkheidsreferendum te houden. De Duitsers riepen op tot dialoog tussen Irbil en de Irakese hoofdstad Bagdad om zo hun geschillen op te lossen.

De spanningen tussen de Iraakse centrale regering en Irbil zijn sinds de stemmingen van 25 september gestaag toegenomen. Deze werden gehouden in de Koerdisch gecontroleerde gebieden en in verschillende omstreden gebieden, waaronder de olierijke stad Kirkuk.

De meeste regionale en internationale actoren, waaronder de V.S., Turkije en Iran, waren fel gekant tegen deze verkiezingen. Ze waarschuwden dat dit de Iraakse strijd tegen terreur zou verhinderen en de regio verder zou kunnen destabiliseren.

Het Iraakse leger is begin maandag begonnen met een omvangrijke operatie waarbij officiële gebouwen, militaire faciliteiten en olievelden in Kirkuk grondig worden gecontroleerd.

De Koerdische Peshmerga-troepen trokken zich naar verluidt terug uit de stad voordat het Iraakse leger oprukte.

Sabah