Foto: (Van links naar rechts) De Turkse president Erdogan, de Koerdische president Masoud Barzani, De Koerdische zanger Şivan Perwer

De Irakese president van de Koerdische Regionale Overheid (KRG), Massoud Barzani, moet worden aangehouden en indien nodig uitgeleverd aan Turkije, zei de voorzitter van de Nationalistische Actiepartij (MHP) Devlet Bahçeli.  Bahçeli uitte felle kritiek op Barzani voor het “ontplooien van PKK-strijders” in Kirkuk.

Foto: MHP-leider Devlet Bahçeli

“Indien nodig moet Barzani worden aangehouden en naar Turkije worden overgebracht. Een militaire interventie die de PKK verhindert om op Turks grondgebied veldheerschappij te verwerven, moet zonder angst op het land of in de lucht worden gestart,” zei Bahçeli op 17 oktober tegen zijn partijleden in het parlement.

“De innesteling van de PKK in Kirkuk, na Kandil en Sinjar, is een kwestie van nationale veiligheid voor Irak, de regio en Turkije. Wat de omstandigheden ook zijn, de PKK-Barzani alliantie richt zich op de huizen van Turkmenen “, voegde hij toe.

Kirkuk

De opmerkingen kwamen nadat Kirkuk, een van de omstreden regio’s tussen de KRG en de centrale Iraakse regering, onder de bevoegdheid van de Iraakse troepen werd geplaatst.

De MHP-leider zei dat zijn partij de herovering van Kirkuk door de Iraakse strijdkrachten als een “positieve ontwikkeling” ziet.

“De overgebleven Peshmerga-strijders dienen samen met de PKK-moordenaars te worden vervolgd naar waar ze ook vluchten en uitgeroeid waar ze ook worden gevat”, aldus Bahçeli.

Hurriyet